*interviu cu Bogdan Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni

-Domnule primar, conducețI o comună cu multe sate, dar, spuneți-ne, este grea misiunea de primar?

-Comuna Oniceni este situată în estul județului Neamț, la limita cu Bacău și Vaslui. Numai că, după părerea mea, în ultimele două decenii, așezările noastre au traversat o perioadă de maxime trensformări. Au fost modernizate drumuri, instituții locale, înființate rețele de alimentare cu apă și canalizare, precum și alte lucrări care au întregit paleta de servicii publice la nivel local.

Numai că, de o vreme, de destinele acestei comune se preocupă subsemnatul. De aceea, sunt decis să modernizez foarte multe pe aceste locuri. Iar dacă proiectele începute se vor realiza în următoarea perioadă, cu siguranță, comuna Oniceni va deveni unul dintre cele mai importante UAT-uri în stânga râului Siret.

-Câte sate are comuna?

-Pentru cei care tratează lucrurile cu o anumită detașare, îi informez că actuala comună Oniceni are în componență 11 sate și două cătune, toate cu o istorie formidabilă în timp, dar și cu probleme specifice. Dispune de drumuri județene care traversează două județe – Neamț și Bacău, iar alături de cele comunale și sătești, trebuie să ofere condiții excelente de trafic pentru locuitorii săi. Numai că, recunosc, misiunea primarului nu a fost și nu este ușoară.

Infrastructură școlară

-Care a fost principalul element de dezvoltare locală?

-Inițial, au fost două: infrastrctura rutieră și educația. Un element foarte important în dezvoltarea comunei Oniceni l-a constituit modernizarea unităților școlare. De-a lungul anilor, în satele noastre au fost ridicate unități de învățământ în aproape fiecare sat. Numai că situația de astăzi a impus modernizarea unora și abandonarea altora, din cauza numărului mic de copii. În ultimii ani, am inițiat câteva proiecte privind dezvoltarea infrastructurii școlare, care să schimbe total înfățișarea unor unități. Este vorba despre cele de la Solca, Pietrosu, Valea Enei și Oniceni. Școala din satul Pietrosu a fost recepționată, iar cea de la Valea Enei urmează cât de curând. La Solca, executantul (o firmă italiana) a intrat în faliment și a abandonat execuția lucrărilor, însă s-a reușit expertizarea tehnică și financiară a clădiriii pe restul lucrarilor de executat și în acest moment a fost reluată licitația. De asemenea, tot în satul Solca a fost construită o grădiniță ultramodernă, care face față oricărei cerințe educative actuale.

În ultimul timp, am obținut o nouă finanțare, de această dată pentru Școala Gimnazială Oniceni, care adună un număr important de elevi din comună. Activitatea școlară se desfășoară în alte spații, în condiții normale. Dar, în schimb, constructorul a descoperit că structura de bază a clădirii în lucru are mari deficiențe, fiindcă este așezată pe o temelie de piatră, fără liant și caramidă zidită cu lut. În aceste condiții, am fost nevoiți să inițiem un alt proiect, în paralel cu primul, pentru a se întări întreaga structură a școlii. Lucrările care se impugn a fi realizate vor depăși termenul de finalizare, dar noi sperăm ca lucrurile să se așeze favorabil pentru copiii din satele noastre. Este obligția noastră principală, a celor din administrația publică locală, de a asigura acces la educație copiilor noștri.

Pentru îmbunătățirea actului educativ am inițiat proiectul ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamene digitale” pentru toate unitățile școlare din comună. Proiectul este în execuție.

Nu în ultimul rând, am aplicat la programul de înființare a creșei, promovând proiectul ”Creșterea calității educației prin înființarea de servicii de educație timpurie complementare în comuna Oniceni, județul Neamț”, aflat în execuție.

Alimentare cu apă și sistem de canalizare

-Cât despre infrastructura locală?

-O infrastructură puternică într-o comunitate impune câteva elemente de mare importanță pentru confortul de zi cu zi al locuitorilor noștri. În sprijinul acestui deziderat, am inițiat un proiect de ”Înființare sistem de alimentare cu apă în satele Solca și Pietrosu”, care se adaugă celor deja existente. Numai că, pe lângă instalația de alimentare cu apă, mai era nevoie și de un ”sistem de canalizare ape uzate în satele Oniceni, Valea Enei, Linsești și Lunca”, proiectul fiind deja finalizat și recepționat în anul 2023. În prezent se execută lucrările la branșamentele electrice.

Practic, sistemul de canalizare nu este un moft, ci este un proiect necesar câtă vreme avem și sistemul de alimentare cu apă potabilă. Ambele rezolvă chestiunea unui lanț firesc de efecte și urmări privind sănătatea publică.

O comunitate care se respectă are nevoie de o paletă de servicii publice, în care sunt incluse și cele două elemente: alimentarea cu apă potabilă și sistemul de canalizare ape uzate.

Eficientizarea sistemului de iluminat public

-Omul de la țară vrea asfalt și stâlp la poartă.

-Așa este , iar comuna beneficiază de un sistem de iluminat public economic, menit să reducă cheltuielile de la bugetul local și să asigure  siguranța cetățenilor. Datorită apariției autoturismelor și a microbuzelor electrice, a trebuit să ne adaptăm și să apelăm la fondurile europene pentru implementarea programului de achiziție și amenajare stații de încărcare electrică. Acest proiect de investiție este în execuție.

Totodată, prin PNRR, am inițiat un alt  proiect, de ”Creștere a eficienței energetice a clădirii publice C1, lucrarea fiind în execuție. Este vorba de fosta primărie.

Tot în acest sens, mai avem un proiect, prin MEFM, intitulat ”Capacități de producere energie din surse regenetrabile, pentru consum propriu din comuna Oniceni”. Proiectul este în fază de evaluare. 

Sănătate publică

-Din ceea ce se vede, comuna dispune și de un Centru de Permanență.

-Așa este, numai că suntem bucuroși că am depășit faza de epidemie Covid. Dar, ce vreau să menționez este faptul că am fost prima comunitate din județul Neamț care a oferit elevilor laptopuri și tablete pentru a putea învăța de acasă în perioada cât școlile au fost închise și a existat lock-down. Starea de urgență a fost urmată de măsuri drastice de limitare a efectelor posibile de îmbolnăvire. Tot pentru protecția cetățenilor am asigurat materiale dezinfectante în unitățile destinate serviciilor publice.

Adaug faptul că în acea perioadă, dar și înainte de Covid, la noi în comună a fost asigurată permanența serviciului medical acordat populației, fiind prima comună din zonă care a înțeles că oamenii sănătoși pot dezvolta o comună sănătoasă din toate punctele de vedere.

Achiziții publice

– De o vreme, primăriile se dotează cum pot și cât le permite bugetul…

– În vederea rezolvării unor probleme la nivel local, am achiziționat un utilaj pentru situațiile de urgență.

La acest capitol adăugăm și proiectul ”Achiziția de microbuze electrice și stații de încărcare în cadrul parteneriatului format din comunele Oniceni, Ion Creangă și ValeaUrsului”. Proiectul este în execuție, în luna iunie urmează livrarea microbuzelor și montarea stațiilor de încărcare. Ca si paranteză, toți locuitorii comunei Oniceni vor beneficia de încărcarea gratuită a eventualelor autoturisme electrice.

Modernizare drumuri

-O comună cu 11 sate are nevoie și de drumuri moderne.

-De mai bine de două decenii, administrația publică locală a încercat, și reușit, modernizarea drumurilor comunale, în proporție importantă, care să asigure transportul de persoane și mărfuri în condiții foarte bune.
Astfel, prin Programul Național Anghel Saligny am avut parte de o finanțare de aproximativ 190 miliarde lei vechi, modernizându-se următoarele drumuri: DC 76 Gorun, toate străzile din satul Valea Enei, str. La Rem din satul Oniceni, str. Islaz din Ciornei, str. Salcâmului din Mărmureni și str. Castanului din satul Pustieta.

Acest proiect a rezolvat mari probleme în comună.

Finanțări din bugetul local

-Drămuirea banului public este o prioritate?

-La Oniceni, nu poate fi, ci este o proiritate drmurea banului public. De aceea, am inițiat un obiectiv de mare atracție pentru copiii noștri, fiind vorba de noul parc de joacă din centrul comunei. Investiția a fost finalizată. Pentru cei mici este un reper aparte, aici poposind zilnic copii împreună cu părinții și bunicii lor. Tot din bugetul local, am ințiat proiectul ”Lucrări de construire sistem fotovoltaic, corp C2”, lucrările fiind finalizate. Mai avem un proiect aprobat în cadrul UAT Oniceni, privind modernizareaunor drumuri de interes local, investiție care urmează să se deruleze în viitorul apropiat.

Social

-Ce proiecte mai vizați?

-Prin PNRR am inițiat proiectul ”Construire de locuințe”, documentația fiind în fază de evaluare. Este vorba de o investiție în valoare de peste 5,7 milioane lei.

Pavel DAMIAN

UAT ONICENI – Listă de investiții

* 1. PNDL – valoare 1,006,133.32 lei – REABILITARE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ SOLCA, ÎN EXECUȚIE

* 2. PNDL – valoare 945,389.74 lei – REABILITARE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ PIETROSU,

PROIECT FINALIZAT

* 3. PNDL – valoare 858,930.00 lei – REABILITARE ȘCOALĂ PRIMARĂ VALEA ENEI,

PREGĂTIRE RECEPȚIE

* 4. PNDL – valoare 3,508,978.27 lei – REABILITARE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ COMUNA ONICENI, ÎN EXECUȚIE

* 5. PNDL – valoare 13,142,144.78 lei – ÎNFIINȚARE SISTEM DE ALIMENTARE CU APĂ ÎN SATELE SOLCA ȘI PIETROSU ȘI ÎNFIINȚARE SISTEM DE CANALIZARE APE UZATE ÎN SATELE ONICENI, VALEA ENEI, LINSEȘTI ȘI LUNCA, COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, PROIECT FINALIZAT

* 6. POIM 2014-2020 – valoare 879,943.24 lei – CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE GESTIONARE A CRIZEI SANITARE COVID-19 PENTRU ELEVII ȘI CADRELE DIDACTICE DIN COMUNA ONICENI JUDEȚUL NEAMȚ, PROIECT FINALIZAT

* 7.AFM – valoare 534.964,50 lei – EFICIENTIZAREA SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC, DIN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, EXECUȚIE FINALIZATĂ

* 8.AFM – valoare 184.509,50 lei – STAȚII DE REÎNCĂRCARE PENTRU VEHICULE ELECTRICE ÎN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, ÎN EXECUȚIE

* 9.AFIR – valoare 139.377,96 lei – ACHIZIȚIE DE UTILAJ MOBIL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ÎN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, PROIECT FINALIZAT

* 10.PNRR – valoare 1.172.781,40 lei – DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, ÎN EXECUȚIE

* 11.PNRR – valoare 581.814,91 lei – CREȘTEREA CALITĂȚII EDUCAȚIEI PRIN ÎNFIINȚAREA DE SERVICII DE EDUCAȚIE TIMPURIE COMPLEMENTARE ÎN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, ÎN EXECUȚIE

* 12.ANGHEL SALIGNY – valoare 17.166.793,02 lei – MODERNIZARE DRUMURI LOCALE ÎN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, EXECUȚIE FINALIZATĂ

* 13.PNRR – valoare 2.312.743,53 lei – CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A CLĂDIRII PUBLICE, CORP C1, ÎN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, ÎN EXECUȚIE

* 14.PNRR – valoare 5.732.055,72 lei – CONSTRUIRE DE LOCUINȚE NZEB ÎN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, DEPUS, FAZA EVALUARE

* 15.MEFM – valoare 3.441.577,52 lei – CAPACITĂȚI DE PRODUCERE ENERGIE DIN SURSE REGENERABILE DE ENERGIE, PENTRU CONSUM PROPRIU DIN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, DEPUS, FAZA EVALUARE

* 16.PNRR – valoare 4.832.860,73 lei – ACHIZIȚIA DE MICROBUZE ELECTRICE ȘI STAȚII DE ÎNCĂRCARE ÎN CADRUL PARTENERIATULUI FORMAT DIN COMUNELE ONICENI, ION CREANGĂ ȘI VALEA URSULUI, ÎN EXECUȚIE

* 17.BL – valoare 214.085,01 lei – LUCRĂRI DE CONSTRUIRE PARC DE JOACĂ PENTRU COPII, COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, LUCRĂRI FINALIZATE

* 18.BL – valoare 448.592,45 lei – LUCRĂRI DE CONSTRUIRE SISTEM FOTOVOLTAIC,CORP C2, COMUNĂ ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, LUCRĂRI FINALIZATE

* 19.Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social – valoare

8.490.262,91 lei – MODERNIZARE DRUMURI LOCALE ÎN COMUNA ONICENI, JUDEȚUL NEAMȚ, APROBAT UAT.

1 comment
  1. Felicitări Dm Primar ! Bogdan Duminica pentru tot ce ați făcut.si mult succes în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Adevăruri despre investițiile de la școlile satului Ruseni – Borlești

*interviu cu prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul  Școalii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu”…

Nicoleta Macovei – de la pictor de biserici, la profesor de desen

Sunt oameni care nu știu ce menire au, unii care încă își…

Faptele bune aduc gânduri bune!

            Școala Gimnazială nr. 1 Răucești, la inițiativa profesorului de matematică Maria…

Boghicea – la un pas de asfaltarea totală a comunei

Situată la limita dintre județele Neamț și Iași, comuna Boghicea a avut…