Comuna Borca dispune de un patrimoniu natural exceptional. Toate așezările componente sunt înconjurate de păduri, iar pe teritoriul comunei se află unul dintre cei mai înalți masivi din lanțul Munților Bistriței – Budacu, 1859 metri. Acest munte oferă posibilități și condiții de dezvoltare a sporturilor de iarnă cum nici Borșa sau Vatra Dornei, repere binecunoscute, nu le pot oferi.

De aceea, încă din primul mandat ca primar al comunei Borca, Ovidiu Geo Niță a invitat pe Valea Borcii profesori universitari specialiști și studenți din marile centre universitare ale țării spre a studia și a argumenta tocmai oportunitățile de dezvoltare turistică ale zonei. În acest sens, administrația publică din localitate, condusă de același primar, ajutat de actualul edil, Petrică Ruscanu, pe atunci implicându-se ca om de afaceri, au demarat procedurile pentru obținerea de finanțărin externe necesare dezvoltării turistice a zonei. Numai că, într-un exces de zel, Prefectura Neamț a contestat, în anul 2020, tot ceea ce s-a inițiat de la nivelul comunei pentru această investiție formidabilă. Din păcate, tocmai cei care au contestat acest proiect au ajuns astăzi să propună fix aceeași chestiune, adică un proiect de înființare a unor pârtii de schi pe Budacu, ba chiar și reînființarea mocăniței (care a funcționat aici acum aproape un secol în urmă). Între contestare și până la realizarea acestui proiect, regretul localnicilor este că mult trâmbițata cale ferată nu poate să reapară întrucât, culmea, nu mai există teren pe malul pârâului Sabasa, acolo unde avea traseu mocănița (n.b. – construită la Reșița, în primele decenii ale secolului trecut).

*Interviu cu Ovidiu Geo Niță, fost primar al comunei Borca

Torenții – eterna poveste

-Domnule Niță, cum caracterizați activitatea administrației locale în acești trei ani de când ați predat mandatul?

-Mă bucură faptul că în cei trei ani de când nu mai sînt primar, proiectele mele, în mare parte au fost și finalizate. Cu excepția unuia singur, nu cunosc prea bine motivul. Compania Națională de Investiții, care trebuia să finanțeze proiectul privind corectarea a patru torenți la Soci-Pârâul Pântei-Sabasa-Mădei, cei care provocau pagube de multe miliarde de lei în fiecare an, l-a scos de pe lista sinteză.

-Chiar nu știți motivul?

-Strict politic! Spun asta deoarece la momentul respectiv era premier Ludovic Orban și am văzut un discurs, pentru că s-au mai plîns unii primari că nu se mai găsesc în lista sinteză nici la CNI, nici la Ministerul Dezvoltării, și atunci fostul premier a afirmat că lista sinteză este aceeași și că nu se poate modifica. Dar, din păcate, Borca a dispărut de la finanțare!

-Toată lumea știe că ați fost un luptător…

-M-am rupt de relația cu primăria. Sînt prieten cu actualul primar, dar discuțiile noastre se opresc cînd vine vorba de Primărie și de domeniul schiabil Budacu! Sunt două obiective în care am pus suflet și dacă mai continuam, cred că astăzi nu mai eram…

Domeniul schiabil și mocănița – o mască râde, o mască plânge

-Știu că, referitor la domeniul schiabil Budacu, atunci s-au petrecut ceva evenimente mai puțin ortodoxe.

-Nu aș vrea să discut despre ele amănunțit, dar văd că acum au devenit proiecte de campanie electorală pentru unii care cred că este necesar domeniu schiabil la Borca și mocăniță. Dar, mă îndoiesc!

-Mocăniță? Pe unde?!

-Da! Dacă cineva îmi dă un traseu pentru mocăniță pe Valea Sabasei, eu nu mai ies din curtea mea! Proiectele făcute de mine, la cît suflet am pus și cîte drumuri am făcut pentru realizarea domeniului schiabil, nu meritau soarta de astăzi. În final, proiectul votat de Consiliul Local Borca, cel cu domeniul schiabil, a fost atacat în instanță de Prefectura Neamț, în anul 2020!

-Cine a fost în spatele acestei contestații?

-George Lazăr!

Interesul politic – sarea și piperul?

-S-au pierdut câțiva ani din cauza politicului?

-Da! S-au pierdut ani din cauza politicului și se încearcă inducerea în eroare prin lansarea acum a ideii necesității domeniului schiabil la Borca chiar de cei care au atacat în instanță! E de noaptea minții…

-Pentru a fi un bun edil, cît ai nevoie de pricepere și cît de politic?

-Am spus de multe ori că a administra o firmă nu are nici cea mai mică legătură cu administrația locală. Este total diferit!

După două mandate ca primar pot să spun că eu, Ovidiu Geo Niță, cunosc cam 40% din toate problemele administrației publice locale. 40% stăpînesc! Multe se schimbă, legislația chiar și de la o zi la alta. Dar cînd pui suflet în ceea ce faci, izbândești. Chiar și fără sprijin politic. Eu am fost primar UNPR două mandate, deci eu comandam, eu executam. N-aveam nici un sprijin.

-Ați fost și vicepreședinte al organizației județene.

-Da! Am fost de toate. Dar n-aș mai vrea să fiu, fiindcă e o mizerie ce se întîmplă. Atît ești bun: cît aduci voturi și cît te implici.

-Și asta ce înseamnă pentru sănătatea omului?

-Început de sfîrșit. Nici un moment nu m-am gîndt că dacă voi candida în anul 2020, nu cîștig. Dar familia, prietenii mi-au spus să mai merg un mandat. Însă eu le-am zis că dacă vor să mă îngroape în următorii 4 ani, atunci voi candida. Și așa am luat decizia să mă retrag.

Drumul talienilor – ”moștenirea mea”

-Cunoașteți foarte bine comuna, ce credeți că ar mai trebui făcut?

-Uneori mai intru pe canalele de socializare și sînt dezamăgit că unii oameni au început să afirme că la Borca nu s-a făcut și nu se face nimic și se dau exemple comunele din jur, Farcașa și Poiana Teiului. Vreau să le reamintesc faptul că, fără sprijin politic, Borca, din 2012 și pînă în 2020, a avut cele mai mari finanțări, la nivel de comune, cred, din județ. Pentru că lucrările care s-au făcut de Apele Române, cu finanțări la nivel de locul 2 pe țară după Moinești, privind fenomenul de zăpor și îndiguirea Bistriței, regularizarea pîrîurilor Borca și Sabasa, dar și multe altele, n-au fost lucrări ale primăriei, într-adevăr. Dar, dacă primarul nu se implica și nu bătea la ușile la care trebuia ca să convingă de necesitatea acestor lucrări, nu se făcea nimic. Pentru că, ne amintim cu toții, cred, de fenomenul de zăpor care apărea la începutul sezonului rece și care, prin inundațiile produse, a dus și la pierderi de vieți omenești, nu doar a provocat însemnate pagube materiale.

În anul 2012, Borca era singura comună din județ care nu avea 1 metru de asfalt pe drumurile comunale și vicinale, deși avea o rețea de 68 km de drumuri. Școlile aveau toate wc-urile în fundul curții. Cămin cultural, dispensar, corp B liceu, corp școală profesională – în toate s-au făcut investiții cu fonduri europene.

-Cît ați asfaltat?

-În satele Borca, Soci, Sabasa, Mădei, Pîrîul Pîntei. Dar s-a asfaltat mult și în timpul mandatului primarului Ruscanu.

În mandatul meu, cea mai mare investiție dintre toate drumurile județene din Neamț este asfaltarea drumului Vitoriei Lipan, drumul talienilor. Asta datorită dlui. Arsene, 100%! M-am împăcat cu dumnealui, pînă la urmă, a dat dovadă că e om, în cele din urmă, cu toate că eu eram în război cu dînsul. Dar a dat dovadă că nu-i răzbunător, nici ranchiunos și Dumnezeu să-i dea sănătate și să-l scape de problemele pe care le are. El va rămîne în istorie ca omul care a realizat cele mai mari investiții și pe infrastructură, și pe tot ce se putea în județ! Dar, din păcate, uneori, cînd deranjezi…

În loc de epilog

-Dvs. ați deranjat?

-Da! Am fost considerat unul din primarii incomozi din județul Neamț și asta am simțit-o după ce am terminat cele două mandate și m-am întors în domeniul privat. Fiecare din cei care venea în control în Borca se interesa ce fac…

Acum am o mică afacere de familie, mai am un an pînă la pensie. Dar, dacă-i vorba de urmărit, eu am timp. Nu vreau să depind de nimeni! Am spus și în perioada cît am fost primar: am pus capul pe pernă și am dormit liniștit. Posibil să fi făcut geșeli, din neștiință sau din dorința de a face bine. M-au tot chemat la tot felul de plîngeri, de reclamații, că am dat terenul…. Să-mi spună mie cineva despre vreun teren pe care l-am dat familiei sau rudelor ori prietenilor! Nici nu sînt terenuri disponibile. Singurul teren din intravilanul comunei Borca este cel unde a existat colonia ACH și pentru care mi-am pus în cap toți vecinii, rudele, că fiecare vroia să-și facă o casă la un copil. Și la ora asta am rude de gradul II care nu răspund la salut. S-a făcut acolo un parc și pentru asta m-am zbătut, ca să rămână la dispoziția Consiliului Local și să se facă un spațiu de utilitate publică.

-Regretați ceva sau credeți că a fost o experiență pe care a trebuit s-o dobândiți?

-Știți, am mai afirmat la o ședință de Consiliu Județean, că primarii sînt de trei feluri: care fac pușcărie, care au făcut și care vor face. Dacă vom trimite în Parlament oameni care vin și ne păcălesc spunîndu-ne că fac poduri, drumuri, școli, căi ferate și multe altele… de fapt, rolul lor este altul: de a face legi ca acest stat să funcționeze.

În ce mă privește, sînt mîndru cînd trec prin comună și văd câte au rămas în urma mea, văd oameni care știu că eu am coloană vertebrală, că am capul pe umeri, care știu ce am făcut și mă uit cu mîndrie la biserici, la școli, la dispensar, la tot ce s-a făcut. Și cred că s-au făcut lucruri frumoase.

Nu știu dacă se putea face mai mult. Nu știu!

-Dacă ar fi să transmiteți un mesaj omului simplu din comuna Borca?

-Nu prea am ce mesaj să transmit, pentru că, din păcate, mă apropii rapid de 60 de ani și am cunoscut oamenii și înainte de 1989, și după, oameni care din păcate nu mai sînt, unii. Dar, e o diferență ca de la cer la pămînt între ce era și ce este acum. Lipsă de respect, ură, răutate – astea încep să ne caracterizeze pe noi, ca oameni. Ăsta-i principalul motiv pentru care nu mai vreau să aud de administrație. Indiferent ce ai face, nu poți mulțumi pe cei care au un rol foarte important de a dezinforma și de a face din țînțar, armăsar.

(sursa foto 1800 M Vf Budacu facebook, panaghia pres)

Pavel Damian

You May Also Like

Adevăruri despre investițiile de la școlile satului Ruseni – Borlești

*interviu cu prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul  Școalii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu”…

Oniceni, un reper care se impune de la o zi la alta

*interviu cu Bogdan Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni -Domnule primar, conducețI o…

Nicoleta Macovei – de la pictor de biserici, la profesor de desen

Sunt oameni care nu știu ce menire au, unii care încă își…

Faptele bune aduc gânduri bune!

            Școala Gimnazială nr. 1 Răucești, la inițiativa profesorului de matematică Maria…