Pentru comunele situate de o parte și de alta a culmii Stînișoarei, modernizarea sistemului rutier care face legătura dintre văile Cracăului și Bistriței poate creiona un element foarte important în dezvoltarea comunelor Hangu și Crăcăoani. Între cele două comunități există un drum, care secole de-a rândul a făcut legătura între Moldova și Transilvania. Denumit de-a lungul timpului Calea Voievozilor, Calea Mare sau Drumul rușilor, în present acest drum, cu statut comunal, dar și silvic, pare a fi un copil cu multe moașe, abia născut și cu riscul de a rămîne… nemodernizat, pentru mult timp de-acum încolo. Asta deoarece drumul, pe o anumită porțiune, are statut de drum silvic, iar schimbarea stăpînului se poate face doar printr-o hotărîre de guvern. Dacă am lua în calcul cît a durat acest lucru pentru un alt drum din comuna Borca – aproape un deceniu, se poate lesne înțelege că modernizarea drumului dintre Crăcăoani și Hangu rămîne o himeră.

Și totuși, dacă am lua în calcul asfaltarea drumului județean dintre Bicazu Ardelean și Tulgheș, care poate scurta traseul spre Ardeal cu 80 km pentru transportul greu, asta înseamnă că și porțiunea dintre Mitocu Bălan și Boboteni ar putea fi modernizată, într-o bună zi. Traversarea Stînișoarei printr-un alt punct ar dezvolta economic ambele comune și nu s-ar mai întîmpla evenimente nedorite, ca unele autocare cu turiști din țară și din străinătate să se rătăcească pe la Magazia, Cracăul Negru sau să se ”înfunde” la Mitocu Bălan. Sperăm ca într-o bună zi conducerea Consiliului Județean Neamț, a Prefecturii Neamț, să se trezească și să treacă la fapte.

În sprijinul acestei vechi idei, viceprimarul comunei Hangu, Ion Pîntea declară că pentru această comunitate asfaltarea drumului ar fi într-adevăr o minune, inclusiv pentru toată zona și nu numai. Comunele și-au făcut treaba, modernizînd acest drum pînă la limita lor de competență, iar restul, vreo 10 km, țin de silvic. Nu de alta, dar pînă la construirea ”autostrăzii Unirii”, mult așteptata rută ce ar urma să lege Moldova de Ardeal, pare mai simplu să se realizeze afsaltarea a 10 km de drum.

  • Interviu cu viceprimarul Ion Pîntea

-Cu ce rezultate ați intrat în anul 2024?

-De-a lungul ultimilor ani, administrația publică locală a comunei Hangu a reușit să dea centrului civic o nouă față, spațiu în care se află majoritatea instituțiilor locale. Numai că, deși realizăm obiective importante, am reușit cu mare greutate să asfaltăm o porțiune de drum, de doar 300 metri liniari, fix în centrul civic. Poate părea comic, dar pentru noi a fost ca o pacoste realizarea acestei investiții, fiindcă a fost o porțiune foarte rea, distrusă. Acum, centrul comunei arată așa cum se cuvine, practic așa cum ni l-am dorit cu toții.

Pe lîngă instituții, în centru se va amenaja, în viitorul apropiat, o oază de verdeață, dacă putem spune așa, un parc, un spațiu verde, inclusiv pe lîngă blocul ce este acum încă în construcție, aproape de finalizare. Tot la capitolul investiții realizate putem trece și betonarea drumului care duce la pensiunea Lostrița, așa că turiștii pot veni cu drag.

Mai avem în atenție două proiecte de investiții, unul privind modernizarea unui drum la Chirițeni și celălalt de corectare a torentului Mitrofanu. Este vorba de două lucrări ce vor fi finanțate din bugetul local cu o sumă de circa 50 miliarde lei vechi. Dorința noastră este ca în acest an, 2024, să începem aceste două lucrări, pentru că suntem avansați în privința documentelor și a licitațiilor. Vorbim de investiții multianuale, pentru că bugetul nostru nu poate suporta efortul doar într-un singur an, astfel că în 2-3 ani sperăm să le finalizăm.

*”10 km de drum, o pacoste?”

-Ce șanse sunt acum pentru modernizarea drumului spre Crăcăoani?

-Deocamdată, nici o șansă. Spun acest lucru întrucît formalitățile de schimbare a proprietarului acestui drum – pe partea forestieră- este greoaie, de durată și presupune multă voință politică. Dacă într-adevăr se va dori vreodată asfaltarea acestui sector, se vor găsi și fonduri, și varinte legale juridic și tot ce este nevoie. Să nu uităm că acest drum apare pe multe hărți ca fiind asfaltat, iar tehnologiile moderne de multe ori i-au pus în dificultate pe turiști, care s-au trezit în noroi sau zăpadă pînă la gît în mijlocul pădurii, pe un drum deloc asfaltat!

Problema este simplă, cum spuneam, dacă Prefectura și Consiliul Județean Neamț vor colabora și-și vor da interesul pentru a promova la Guvern schimbarea proprietarului, a statutului acestui drum. Pînă la urmă, sunt doar 10 km, e chiar așa o pacoste?

-Blocul de locuințe este gata?

-În mare parte da, cu utilitățile și ce mai e de finisat la interior, sperăm ca în primăvară să le dăm în folosință aceste locuințe, mai ales că avem și doritori pentru toate.  Și această investiție își găsește locul printre celelate din centrul civic, astfel încît putem spune că avem cel mai frumos centru de localitate de pe Valea Bistriței.

-Pe parte de educație, ce s-a făcut?

-Din păcate, numărul elevilor scade de la an la an, astfel că, de exemplu, Școala Buhalnița este în pericol de a-și închide porțile, dar vom vedea.

Avem 280 de copii în toată comuna. Situația este sensibilă, întrucît am făcut investiții în infrastructură: vara trecută s-au făcut lucrări la școală de peste 2 miliarde lei vechi pentru modernizarea grupurilor sanitare, s-a înlocuit parchetul într-o sală de clasă la Hangu și s-au realizat lucrări și la grădiniță, este vorba de accesul în clădire, tot circa 2 miliarde lei vechi.

Am aplicat pentru programul PNRR de dotare cu mobilier și materiale didactice în școli, un proiect de peste un milion de lei. Vara trecută am achiziționat un microbuz pentru elevi, marca Mercedes, cu 20+1 locuri, o investiție de 3,7 miliarde lei vechi, o investiție mai mult decît necesară.

Pentru administrația locală, dar mai ales pentru mine, școala rămîne principalul obiectiv de dezvoltare socială, pentru că noi sperăm ca într-o bună zi fiii noștri să se întoarcă acasă.

*Apa, tot o prioritate

-Perspective, anul acesta?

-Avem ca prioritate terminarea unui pod de 7 metri lungime în satul Audia, dar și achiziționarea unui utilaj multifuncțional.

Problema numărul 1 în comuna noastră este, culmea, apa potabilă. Sursele existente nu fac față consumului pe tot parcursul anului. Seceta prelungită și în anul 2023 ne-a pus în situația de a găsi alternative pentru satisfacerea cerințelor din comună, mai ales în satele Chirițeni și Buhalnița. Întreținerea sistemului actual de alimentare cu apă pune la grea încercare bugetul local, an de an.

-Este 2024 un an dificil?

-Situația economică a României pune la grea încercare pe toți cei care conduc destinele comunităților. În ce mă privește, am experiență în administrația publică locală, dar sunt momente foarte grele și trebuie găsite soluții la nivel local. Sunt situații cînd oamenii nu înțeleg că nu se pot realiza lucrări peste noapte sau că nu se găsesc rapid surse de finanțare. Eu am speranța că în viitorii ani marile probleme ale comunei legate de canalizare și alimentare cu apă vor fi rezolvate. În privința instituțiilor locale, cred că ne putem lăuda în fața oricui cu ceea ce s-a realizat pînă acum. Recunosc, nu este meritul meu în totalitate, dar în calitate de viceprimar mi-am adus și eu aportul, pe măsura competențelor și atribuțiilor.

Pavel Damian

You May Also Like

Adevăruri despre investițiile de la școlile satului Ruseni – Borlești

*interviu cu prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul  Școalii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu”…

Oniceni, un reper care se impune de la o zi la alta

*interviu cu Bogdan Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni -Domnule primar, conducețI o…

Nicoleta Macovei – de la pictor de biserici, la profesor de desen

Sunt oameni care nu știu ce menire au, unii care încă își…

Faptele bune aduc gânduri bune!

            Școala Gimnazială nr. 1 Răucești, la inițiativa profesorului de matematică Maria…