-Doamnă viceprimar, de ce primar?

-Vreau să candidez la funcția de primar al municipiului Piatra Neamț pentru a continua proiectele pentru oameni. De mai mulți ani mereu am fost printre oameni, mereu am venit în întâmpinarea bucuriilor, dar și a necazurilor oamenilor, am fost lângă ei, în comunitate. Am reușit asta prin acțiunile întreprinse de mine sau împreună cu ong-uri, cât și prin oportunitatea permisă de propria mea carieră, în calitate de director prin concurs al Casei Corpului Didactic Neamț, în calitate de inspector școlar general al județului Neamț, funcție care mi-a încununat activitatea mea ca profesor.

De aceea vreau să continui proiectele mele dedicate oamenilor, mai ales că în calitate de inspector școlar general am inițiat, coordonat, desfășurat și finalizat sute de proiecte pentru copiii din județul Neamț, pentru părinții și pentru colegii mei, cadre didactice la vremea respectivă. La un moment dat, indiferent de ce-ți propui, îți dai seama că nu este suficient ca oamenii doar să participe la anumite acțiuni sau să se pregătească și să desfășoare anumite activități, fără a avea sprijin financiar. Legea învățământului permite ca o parte din aceste cheltuieli, de organizare a evenimentelor, să fie asigurate din buget. În schimb, ca și exemple de bune practici, mi-am dorit mereu să ajung în postura de a putea face mai mult. Pot face mai mult și îmi doresc să merg o perioadă în această călătorie a vieții mele pe drumul administrației publice nu pentru mine, personal, ci pentru tinerii noștri, pentru copiii noștri, pentru vârstnicii noștri, pentru fiecare om din această comunitate a Pietrei. Cum altfel, fiindcă aici m-am născut, aici am crescut și am fost educată, aici am urmat un parcurs ca elev în Piatra Neamț, aici mi-am născut copiii, aici este mama pe care am șansa să o mângîi și să o sărut zilnic.

-De unde această dorință de a fi lângă oameni?

-Alegerea mea pentru funcția de primar, pentru a fi în slujba oamenilor, se bazează pe sentimentul că doar așa aș fi împlinită ca om al acestei comunități și pe credința că doar așa pot să-mi finalizez proiectele. Dar, fără bani, fără investiții în educație, în infrastructură, în achiziții de clădiri, de terenuri, o primărie nu poate să facă ceva bun pentru tineri. Nu este suficient să urcăm pe scene și să dăm sume modice elevilor din județul Neamț care fac performanță. Nu este firesc ca în anul 2024 în Piatra Neamț să existe familii care au copii alături de care trăiesc la limita sărăciei, în neputință de a le oferi un trai decent și posibilitatea de a-i trimite la școală din cauză că n-au cu ce să-i îmbrace sau fiindcă nu mai au lemne de foc din cauză că Primăria nu le poate acorda un astfel de ajutor. Nu este posibil ca în anul 2024, și cred că toți candidații știu acest lucru, pentru că fiecare a trecut într-o etapă a vieții lui prin administrația publică, să vorbim doar despre proiecte de viitor, fără a rămâne ancorați în realitatea din Piatra Neamț si a omite trecutul. Nu înțeleg această atitudine a contracandidaților mei, de a omite ceea ce au făcut ei pentru comunitate, la vremea lor, până în momentul candidaturii de acum.

-Din câte cunoașteți, orașul mai are teren?

-Vreau să fiu acel primar care nu vinde nici terenuri, nici clădiri, ci achiziționează astfel de bunuri și care le modernizează pe cele existente și lăsate în paragină. Sunt destule astfel de cazuri.

Vreau să fiu acel primar care poate convinge Consiliul Local că e necesar să achiziționăm clădiri, terenuri de la proprietari privați, așa cum legea permite, bunuri atât de necesare dezvoltării comunității. Eu pot și voi fi acel primar care va cheltui drămuit și în concordanță cu normele legale și cu ceea ce-și doresc oamenii care plătesc taxele și impozitele locale și care vor eficiență în cheltuirea banului public!

-Un alt proiect?

-Vreau să fiu primarul care construiește un centru destinat copiilor care se pregătesc pentru participarea la olimpiade și concursuri școlare, naționale și internaționale. Voi promova parteneriatele cu ong-uri și cu mediul de afaceri, parteneri dispuși să investească în logistica necesară acestor elevi, într-un spațiu modern, dotat adecvat, cu servirea unei mese calde. Voi fi primarul care va veni în sprijinul părinților, aceștia nemaifiind nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a-și susține copiii implicați în aceste competiții. Voi fi primarul care le va asigura mijloacele de transport și accesul în spațiile de cazare în timpul deplasărilor la competiții, tocmai pentru a putea facilita performanța în Neamț și pentru a da șanse egale acestor copii. Acest centru de pregătire nu este un al doilea centru de excelență, instituție care deservește întreaga comunitate de elevi performanți din județul Neamț. Este modul prin care municipalitatea înțelege să sprijine elevii capabili și eforturile părinților acestora.

-Tinerii au nevoie de repere…

-Da! Tinerii noștri au nevoie și de spații de socializare, unde să intre în contact imediat cu oameni pregătiți să le ofere consiliere, îndrumare, care să le povestească despre o evoluție în carieră, despre un plan de business, care să le arate prin propriul exemplu că se poate și la Piatra Neamț.

-Ce poate oferi primăria tinerilor din Piatra Neamț?

-Avem clădiri fără utilitate și care pot fi de urgență amenajate și puse la dispoziția tinerilor. Aceștia au nevoie de locuri unde să se întâlnească, unde să discute, să se distreze și să deruleze tot felul de activități potrivite vârstei lor. Le cunosc doleanțele, eu merg foarte mult prin oraș, nu doar în perioada de pre-campanie și de campanie electorală, am stat de vorbă cu tinerii, pe unii i-am găsit stând pe bănci, nefăcând nimic și i-am întrebat ce activități au în plan, dar n-au putut să menționeze ceva, întrucât nu au alternative în oraș.

Eu cred că putem face totul organizat, coordonat, într-o logică și într-un firesc. E adevărat că toate terenurile de sport ale unităților de învățământ sunt deschise și după cursuri, tinerii și adulții din Piatra Neamț le pot folosi. Dar, după aceste regulamente stufoase, aprobate de Consiliul Local, există o serie de detalii… Un primar bun știe și poate să le aplice. Eu voi putea face aceste lucruri, mai ales că eu cunosc ce este necesar pentru a asigura condiții civilizate: vestiare, toalete, camera de supraveghere, mijloace de transport.   

-Ce necazuri mai au oamenii din Piatra Neamț?

-Eu cred că pietrenii merită să trăiască și după orele de serviciu și în acest sens știu că sunt zone rezidențiale, limitrofe municipiului Piatra Neamț, dar nu doar zone rezidențiale, unde nu există condiții civilizate. Oamenii plătesc la timp taxe și impozite, dar nu beneficiază de servicii pe măsură, sunt zone unde încă nu există asfalt, apă potabilă, canalizare, parcări. Este incredibil că în prezent mai există în municipiul reședință de județ străzi unde populația să nu aibă apă potabilă, canalizare, asfalt!

-…Și social?

-Centrele de permanență sunt dotate la un nivel mult sub așteptări. M-am confruntat eu însămi, ca pacient, cu o situație inadecvată, în care o asistentă medicală a fost nevoită să-și cumpere din banii ei cele necesare acordării unor servicii medicale de bază. Nu este normal, personalul medical din aceste centre nu are nici o vină și nici o responsabilitate, ci autoritatea publică locală este obligată prin lege să asigure cele necesare. Mai mult, primăria trebuie să se preocupe și de igienizarea acestor spații, iar eu, în calitate de primar, mă voi ocupa ca aceste centre să aibă tot ce trebuie, să asigurăm mijloace de transport pentru pietreni, fiindcă sunt și persoane vârstnice care nu au pe nimeni și trebuie să ne îngrijim și de această categorie de cetățeni, să le asigurăm condiții pentru a avea acces la servicii medicale de urgență.

-Piatra Neamț este în regres economic de aproape 35 de ani.

-Mă gândesc cu drag la toti cei care au decis să rămână în Piatra Neamț și au avut curajul să înceapă și să dezvolte mici afaceri, iar acum, după pandemie, se chinuie să-și păstreze afacerea, angajații, furnizorii, clienții! Mi se pare firesc ca noi, în calitate de cetățeni ai municipiului Piatra Neamț, să-i sprijinim pe acești întreprinzători, tocmai pentru ca această comunitate, unde trăim, iubim, muncim, învățăm, să se dezvolte și să prospere. Voi fi primarul care voi fi alături de ei și-i voi sprijini pentru a fi promovați, cunoscuți, astfel încât pietrenii să apeleze tot mai mult la acești oameni ai comunității.

Voi revizui toate regulamentele primăriei de organizare a activităților de promovare a antreprenorilor locali astfel încât să poată participa în primul rând ai noștri. La ora actuală, sumele de participare sunt foarte mari, iar antreprenorii nu sunt stimulați să vină, să se promoveze.

Voi înființa urgent parcări pentru cei din horeca, pentru angajații și pentru clienții lor. Nu este normal ca angajații entităților din domeniul hoteluri, restaurante și cazări să nu aibă unde să-și parcheze mașina, la serviciu.

-În Piatra Neamț nu s-au mai ridicat școli de jumătate de secol.

-Un alt aspect important este urgentarea extinderii unităților de învățământ și construirea de noi creșe și grădinițe cu program prelungit. Din fericire, municipiul Piatra Neamț are mulți copii și este necesar să le asigurăm unități de învățământ moderne, dotate și utilate corespunzător.

-Ce atu-uri credeți că aveți?

-Am spus că fac și mereu m-am ținut de cuvânt! Acesta este atu-ul meu principal. Candidez la primărie pentru că pot mai mult! Oamenii care mă susțin și mă cunosc de atâția ani sunt garanții faptului că vreau și pot să fiu un primar bun! Așa să-mi ajute Dumnezeu!

(rep.)

You May Also Like

Proiecte și investiții în comuna Hangu

*interviu cu Ion Pîntea, viceprimar – Care sunt cele mai noi investiții…

Adevăruri despre investițiile de la școlile satului Ruseni – Borlești

*interviu cu prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul  Școalii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu”…

Oniceni, un reper care se impune de la o zi la alta

*interviu cu Bogdan Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni -Domnule primar, conducețI o…

Nicoleta Macovei – de la pictor de biserici, la profesor de desen

Sunt oameni care nu știu ce menire au, unii care încă își…