*Glamping lângă Cetatea dacică Petrodava
Deschiderea locației Zenzia glamping din Piatra Neamț, proiect materializat de soții Dumitrița și Vlad Luncanu, a avut loc în după-amiaza de 4 iulie 2024, în compania invitaților. Glamping-ul, acest mod unic, deocamdată, pentru România, de a îmbina darul naturii și confortul de cazare cerut de turiști, a devenit acum realitate, la capătul a 8 ani de inspirație și muuultă muncă.
Un proiect ce părea nebunie atunci când a început, punând la încercare, în momentul 0 al proiectului, experiența funcționarilor din diverse instituții, fiindcă proiectul nemaiauzit urma să fie realizat pe un deal, o bâtcă după cum o numesc localnicii sau Bâtca Doamnei cum o știm cu toții.
Ce mai este inedit în proiectul Zenzia este că zona, locul unde Cetatea dacică Petrodava atrage permanent interesul arheologilor, are de acum șansa extraordinară de a se dezvolta așa cum localnicii o merită. Întreaga zonă, atât de retrasă față de civilizație și totuși la doar 15 minute de urban, are darul de a se transforma, odată cu Zenzia, în promisiunea onorată de a face din Piatra Neamț orașul turistic de interes național (și internațional, am spune noi) existent pe hârtie, deocamdată.
Soții Luncanu au pornit pe acest drum prin 2016, absolut întâmplător, povestește Dumitrița. Narațiunea ei exclude munca imensă din spatele acestui proiect, fiindcă terenul, atât de ofertant din perspectivă turistică, le-a dat bătăi de cap pe care doar alături de specialiști le-au rezolvat. Bine, nu este singura lor experiență antreprenorială total nouă: soții Luncanu sunt cei care de ani buni administrează zona de agrement ”La caiace” de pe malul lacului Bâtca Doamnei. ”În 2016 întâmplător am văzut o reclamă la un târg de glamping în Marea Britanie. La acel moment nu aveam noi multe idei despre ce înseamnă și am descoperit uimiți că în Europa, USA și Canada este o întreagă industrie! De la infrastructură, soluții prietenoase cu mediu, până la platforme de rezervări dedicate – o întregă lume părea să se deschidă. Ei aveau absolut toată infrastructura pusă la punct. Inclusiv noi metode de a prinde acești piloni, pe care se sprijină geodomul, fără a folosi beton, ceea ce la noi este imposibil. Și ideea de structură rotundă, de geodom era nouă, și soluțiile pentru băi interioare păreau la momentul acela destul de năstrușnice. Dar am ajuns să le realizăm în bună parte așa cum ni le-am închipuit. Practic, am uitat de toată munca uriașă, de sălbăticia care exista aici și de cât de inventivi a trebuit să fim pentru ca împreună cu toți specialiștii de la instituțiile cu care am colaborat să găsim soluțiile adecvate în acest proiect
unic în România”.
Mai multe detalii despre cazarea în domurile de la Zenzia puteți găsi pe site https://glamping.ro/ și pe pagina de facebook.
Cristina LUPAȘCU