Timp de trei zile, 12-14 octombrie, comuna Farcașa a fost în sărbătoare. Sâmbătă, 12 octombrie, localnicii au participat la slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din satul Stejaru. Slujba a fost oficiată de PreaSfințitul Nechifor Botoșăneanul alături de un sobor de preoți, printre care preotul protopop Ionel Cuțuhan și preotul paroh Ciprian Mihail. Credincioșii s-au bucurat de închinarea la moaștele mai multor sfinți, aduse de ieromonahul Teofil și monahul Macarie de la schitul românesc Prodromu, din Muntele Athos.

La sfârșitul ceremoniei, primarul Bogdan Dumitru Țifui a primit ”Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție acordată mirenilor de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în semn de apreciere pentru eforturile depuse în slujba comunității, pentru credință şi pentru ortodoxie.

Duminică, 13 octombrie, la Grand Orient Salon din satul Frumosu s-a desfășurat ”Balul gospodarilor”. Reuniunea a fost un bun prilej pentru ca primarul comunei Farcașa să premieze cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Gazdele și oaspeții lor au petrecut momente frumoase și s-au bucurat de un spectacol pe cinste, susținut de formațiile Nemuritorii, Chihlimbar și de soliștii Andrei Bălan, Lavinia Andreescu, Dorel Ungureanu și formația Universal Group.

A treia zi, chiar de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, comunitatea s-a reunit la festivalul ”Tradiție și gastronomie în comuna Farcașa”, ajuns la a III-a ediție. În spațiul generos, special amenajat pe malul drept al Bistriței, în satul Frumosu, producătorii și fermierii locali și din împrejurimi s-au întrecut în a-și expune bunătățile și rodul muncii lor: îmbrăcăminte tradițională, miere de albine, brânzeturi și lactate, pastramă de oaie și semipreparate de porc și vită, iar gospodinele și gospodarii au încins ceaunele și grătarele. Alături, fermierii și-au adus cele mai frumoase animale, în expoziția devenită deja celebră pe valea Bistriței.

În deschiderea festivalului, preoții comunei au săvârșit o scurtă slujbă de mulțumire și au cântat ”Mulți ani trăiască!” la final.

Au urmat scurte discursuri ale oaspeților comunității, Adrian Păduraru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț

și Ion Cernat, președintele GAL Ceahlău.

La finalul festivității a luat cuvântul primarul Bogdan Dumitru Țifui.

Primarul comunei Farcașa a încheiat cu mulțumiri adresate celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor din cele trei zile de sărbătoare.

Ziua a continuat cu petrecere, cu cântec și voie bună. Pe scenă au urcat copii de la ansamblurile folclorice din Farcașa, Borca, interpreți locali și artiști de marcă, între care Daniela Condurache, Andreea Hăisan, Alexandru Brădățan, Analisa Golianu și alții.

Primarul Bogdan Dumitru Țifui a acordat diplome tinerilor artiști locali.

Sărbătoarea comunei s-a încheiat cu un imens foc de tabără.

Cristina LUPAȘCU, Pavel DAMIAN

You May Also Like

Școala Gimnazială Borlești – campioana ruralului nemțean

* interviu cu directorul Ionel Pătrunjel – Cum caracterizați rezultatele de la…

Proiecte și investiții în comuna Hangu

*interviu cu Ion Pîntea, viceprimar – Care sunt cele mai noi investiții…

Daniel Chirilă avertizează că vor fi controale! Cine sunt vizați – VIDEO

Nemțenii care prestează diverse munci în gospodării (grădinărit, spălat, călcat, etc) și…

Cânt și voie bună la cea de a XVII-a ediție a Zilei Comunei Piatra Șoimului (VIDEO)

Localnicii și oaspeții acestora s-au adunat duminică, 18 august 2024, să petreacă…