– Ați avut emoții în ziua investirii? Cum a fost, pentru dumneavoastră, prima zi în funcția de primar al comunei Poiana Teiului?
– Vă spun deschis că nu am avut emoții așa mari la investire, pe cât am avut în prima zi de activitate! La investire a fost o atmosferă de sărbătoare. Dar când am intrat ca primar în prima zi în primărie, eu neavând experiență în administrație, vin din mediul privat, am simțit imensa responsabilitate pe care mi-am asumat-o, dar și dorința de a învăța și de a mă adapta.
– Este important să știți că aveți în spate o echipă, un aparat de specialitate pregătit și gata să vă sprijine…
– La Primăria Poiana Teiului sunt angajați oameni buni profesioniști. Dar încă suntem în stadiul de a obține informații unii de la alții, încă ne organizăm, e o perioadă de adaptare pentru toată lumea. Dar sunt șanse și un context potrivit pentru a se face treabă la Poiana Teiului!
– Care sunt prioritățile?
– Cea mai mare urgență este proiectul pe Anghel Saligny, cu asfaltarea a 28 de capete de străzi, un proiect aprobat la finanțare. Au fost ceva litigii cu firma în trecut, dar acum sperăm să ne apucăm de treabă, asta este cel mai important. Finanțarea este până în 2027, dar a fost un litigiu cu firma care a câștigat licitația și s-a întârziat un pic.
Nu în ultimul rând, avem probleme cu încălzirea la școala din satul Galu, fiindcă nu le-a prelungit autorizația centralei termice după ce a ieșit fum, anul trecut, iar termenul de intrare în normalitate este decembrie, anul acesta. Am făcut măsurătorile, am făcut devizul pentru centrală și coș, eu cred că în maxim trei săptămâni situația se rezolvă.
– Mai sunt bani în bugetul local?
– Da! Lucrarea de la școala din Galu a fost bugetată, chiar de la începutul anului, dar nu știu de ce nu a fost făcută lucrarea.
– Bun! Știți că satul Poiana Teiului a fost așezare europeană? Credeți că va mai ajunge la acest statut?
– Sigur! De asta am intrat în politică! Vreau să ridicăm comuna și să o aducem la nivel european.
– În afară de drumuri, de alimentare cu apă, ce ar mai trebui făcut aici, în Poiana Teiului, pentru ca această frumoasă așezare să fie prosperă?
– Cel mai greu proiect, nu doar pentru comuna Poiana Teiului, ci și pentru celelalte comune din jur, este canalizarea. În zona montană este foarte dificil, este o lucrare grea, costisitoare. Dar, fără canalizare, nu putem spera la confort, la civilizație, la dezvoltare economică.
-Există proiect?
– Nu! La apă sunt micro-lucrări, prin care se poate aduce un plus de apă, apă este în pânza freatică, acum, după problemele din vară de la Dreptu, Petru Vodă și Poiana Teiului. Dar s-au rezolvat prin executarea a două aducțiuni pe pârâul Dreptu. Mai avem în plan executarea de aducțiuni, au fost identificate izvoare, au debit bun și urmează să le introducem în rețea.
– Că tot vorbeați de capete de străzi, când vom merge pe asfalt până la mormântul părintelui Justin?
– Este o lucrare mare acolo, de aceea am discutat deja la Consiliul Județean Neamț. Acolo este și drum silvic, este și drum dat în administrarea comunei, așa încât va trebui găsită o soluție. Baza este în amenajamentul silvic, va trebui să discutăm cu cei de la silvic. Dar trebuie rezolvat și acest drum, care este un drum de interes regional, cred că și de interes național, având în vedere că aici, la Mănăstirea Petru Vodă vin credincioși din toate colțurile țării.
-Sunt multe obiective de realizat în comuna Poiana Teiului, acum ați aflat exact cum stau lucrurile, față de ce proiectaserăți înainte de a fi primar, cum vedeți acum situația?
– O să analizăm dacă se impune acel audit de care vorbeam. Acum, cu angajații primăriei, verificăm contractele aflate în derulare, situația financiar-contabilă și vom ajunge la o concluzie în cele din urmă.
Pavel DAMIAN