* interviu cu directorul Ionel Pătrunjel

– Cum caracterizați rezultatele de la evaluarea națională 2024, ce tocmai s-a încheiat?

– Rezultatele obținute în acest an școlar la evalualarea națională, pentru noi, cei de la Școala Gimnazială Borlești, sunt excelente. Într-un anumit clasament, suntem pe locul nouă, înainte fiind colegiile naționale Petru Rareș, Calistrat Hogaș, Infomatică, Roman Vodă Roman, Vasile Conta și Ion Creangă din Târgu Neamț. Sunt doar două școli generale în fața noastră, ambele urbane: 2 și 3 din Piatra Neamț.

Dar, la nivel de școli gimnaziale din rural, suntem pe primul loc în județ. Suntem înaintea școlii ”Elena Cuza” Piatra Neamț, plus altele.

– Care este media școlii?

– Nota medie obținută de elevii noștri este 7,73, respectiv 8 la Limba română și 7,47 la matematică.

La examenul din anul 2024 au participat 17 copii dintr-o clasă de la Borlești. La Școala Mastacăn media de admitere este 7, clasa fiind formată din 11 copii, cu media 7,48 la Limba română și 6,53 la matematică. Aici am avut doi copii cu note sub 5. Ca atare, dintr-un număr de 28 copii înscriși la evaluarea națională, 26 au luat note peste 5.

– Cum explicați aceste frumoase rezultate?

– Cred că succesul se împarte astfel: 60% este aportul profesorului de la clasă și 40% familia. Am spus 60% profesorul, pentru că dacă nu ai un cadru didactic implicat, care să lucreze și care să comunice în așa fel încât orice copil să înțeleagă, nu este bine. De pildă, avem în școală un copil care a obținut mențiune la olimpiada națională de limbă italiană. A venit din Italia în clasa a VII-a, iar acum are media de admitere 9,02!

– Care sunt profesorii care au stat la baza acestor rezultate?

– Dumnealor sunt profesorul nostru titular de Limba și literatura română Dan Olteanu. Adaug faptul că mătușa sa, prof. Magda Olteanu, a fost un excelent dascăl la obiectul Limba română, iar tradiția s-a transmis din familie. La matematică, la cele două clase de-a VIII-a, a predat prof. Mădălina Rotaru, cadru didactic titular al școlii noastre. Prof. Mădălina Rotaru are o vechime de 18 ani, cam la fel și prof. Dan Olteanu, ambii cu gradul didactic I. Mai mult, au avut rezultate bune și cu ceilalți copii, de la clasele mai mici, la olimpiadele școlare. În plus, prof. Dan Olteanu a fost selectat de ISJ Neamț pentru Olimpiada Universul Lecturii prin Cunoaștere, oraganizată la Galați.

– Cum a decurs pregătirea elevilor? S-a făcut ceva în plus față de orele de curs?

– La începutul fiecărui an, întocmim programul pregătirilor pentru examen. Profesorii nu sunt plătiți pentru acest lucru și desfășoară activitatea de pregătire după următorul program: în timpul săptămânii două-trei ore la Limba română, iar săptămâna următoare la matematică. O sâmbătă fac la Limba română, iar cealaltă la matematică 3-4 ore, iar rezultatele au apărut imediat.


– Cine sunt copiii buni ai școlii?

-La Școala Borlești am avut trei copii care au terminat cu media generală 10. Toată lumea spune că în mediul rural sunt umflate notele. Dar un elev a obținut 9,40 la evaluarea națională, altul 9,37. Cei care au terminat cu media 9.90, au luat la evaluare 9,15 și 9,27. Vedeți, copiii au confirmat notele din școala generală. Și am să vă dau câteva nume de copii buni: Emanuel Constantin Stan media 10 și 9,40 la EN, Andrei Anasiei, care a terminat cu media generală 10 și care a obținut la evaluare 9,37. De asemenea, Alexandra Varvara, venită din Italia, a obținut media  9,02 la evaluare. Mai avem patru elevi cu medii peste 9.00.

Vreau să vă relatez o întâmplare, apropos de rezultate. Doamna Florentina Luca – Moise, fost inspector școlar general al județului Neamț, amintea, nu cu multă vreme în urmă, cum că ”Borleștiul vine tare din urmă, cu elevi de Petru Rareș”… Vă spuneam că în fiecare zi de sâmbătă organizăm activitate remedială. Mai mult, aveam și o firmă de catering, care aduce mâncare la copii. Făceam pe grupe, cu circa 20 de copii. Numai că fostul inspector școlar general Florentina Luca – Moise, care are legături de familie cu Borleștiul, într-o zi de sămbătă participa la Mastacăn la o slujbă religioasă. Era frig, iarnă și multă zăpadă. Dumneaei a venit la biserică și a văzut microbuzul școlar tras în fața școlii, fum de la centrala termică, fiind în luna februarie. Doamna a intrat în școală, unde a găsit profesoara de matematică alături de copii și pe femeia de serviciu care făcea ceai la copii. M-a sunat doamna și m-a întrebat unde sunt. I-am răspuns că sunt acasă. Mi-a transmis că este la școală, la Mastacăn și că a rămas plăcut surprinsă de ce a văzut. ”Am venit, am băut un ceai , am stat de vorbă cu elevii și profesorul”, mi-a transmis doamna inspector școlar general.  După acest moment, la una dintre ședințele de analiză, după examenul de simulare care avusese loc, ne-a citat în materialul prezentat ca exemplu de bune practice și a relatat ce a văzut la Școala Mastacăn.

Dar, probabil avantajul nostru este că punem accent pe resursa umană.

– Este un management constructiv…

– Lăsând deoparte baza material, care contează foarte mult, ne gândim că acești copii au învățat și în două schimburi. Și în pandemie doi ani. În acei ani, am achiziționat 100 de tablete,
 cu acces la internet.

– Cum a reușit școala de la Borlești să atragă și să mențină profesori de valoare?

– Am să vă arăt mesajul pe whatsapp al unui coleg și apoi trageți concluziile: ”Mă bucur că am reușit să fim la înălțime. Este meritul tuturor. Suntem o familie!”.

– Totuși, fenomenul nu este de acum…

– Nu. Am avut colegi care s-au transferat de la unități școlare din județ la unitatea noastră. Au avut de gând să plece, dar au rămas. Îi ținem cu amândouă mâinile. Când se iveste câte o portiță, nu ne sfiim să atragem pe cei mai buni profesori. Acum vreo patru ani, profesoara titulară s-a transferat la o unitate școlară din Piatra Neamț. În aceste condiții, am rămas descoperiți cu jumătate de catedra la matematică. Dar, am avut o fetiță de la Școala Mastacăn, care a performat la disciplina matematică în perioada liceului, la ”Petru Rareș” și a ajuns profesor de matematică. Imediat după facultate a venit în școală noastră, pe ore de suplinire, dar a și participat la titularizare vreo trei ani. A luat tot timpul note peste 9. S-a titularizat într-o localitate din județul Mureș, pentru că acolo a găsit catedra liberă, numai că nu-i ajungeau orele. Între timp, s-a înscris și la Facultatea de Informatică, pe care între timp a terminat-o, ca a doua specializare, iar catedra doamnei Livia Armenia este acum constituită din 12 ore de matematică, iar  în completare informatică și este cadru didactic al școlii noastre. Este un dascăl foarte implicat, deși este la început de drum.

– Aveți mulți profesori navetiști sau sunt oamenii locului?

– Majoritatea sunt din comună și sunt titular. Mai avem doar un post de educatoare vacant, dar pe care îl ocupă, în ultimii patru ani, aceeași persoană, prin continuitate și alte 8 ore de desen și 8 ore de muzică neocupate. În rest, la toate disciplinele sunt titulari.

Dar, desi mulți din sistemul de învățămât nu vor să înțeleagă, să știți că avem și mulți corigenți. Sunt o parte dintre familiile copiilor care sunt dezinteresate total de soarta copiilor, iar acești copii nu învață și nu vin la școală. De aceea, nu poți să treci clasa un copil care lipsește 90% din timp. Elevul nu are când să acumuleze cunoștințe.

– Câți sunt în această situație?

– De la clasa a VIII-a sunt cinci copii corigenți la câte o disciplină sau două, matematică, în general. Mai avem doi copii cu situații neîncheate, acei copii pe care i-am perpetuat de-a lungul vremii. Ei sunt plecați în străinătate. Conform regulamentului, începînd cu acest an vor fi scoși din statisticile noatre. Dar dă foarte rău.

– Ce licee preferă elevii absolvenți din Borlești?

– Din chestionarele întocmite de ei, cu ajutorul părinților, al profesorilor și al consilierului școlar, anul acesta sunt doi copii care vor merge la Colegiul Național ”Petru Rareș”, trei copii care vor la Colegiul Național ”Calistat Hogaș”, care au luat și probele la intensiv, la limba engleză, cu medii peste 9. Acestea sunt primele lor obțiuni și, cu siguranță, vor fi admiși. Mai avem doi copii care vor la Informatică, iar ceilalți la colegiile tehnologice. Nu avem nicio solicitare pentru Liceul Pedagogic ”Gheorghe Asachi”.

– Când va fi funcțională noua Școală Gimnazială Borlești?

– Nu știu să vă spun exact. Am înțeles că mai trebuie modificat ceva funcție de cerințele ISU. Dar se schimbă foarte greu lucrurile.

Mai avem de achiziționat mobilierul. Numai că în fiecare săptămână sun la o firmă de la Baia Mare, care a câștigat licitația pentru mobilierul școlar. Am înțeles de la Primăria Borlești că au fost trimiși banii, însă nu mai ajunge mobilierul. Lucrările impuse de ISU sunt nesemnificative, vor fi realizate în această vară.      


Cristina LUPAȘCU

You May Also Like

Proiecte și investiții în comuna Hangu

*interviu cu Ion Pîntea, viceprimar – Care sunt cele mai noi investiții…

Daniel Chirilă avertizează că vor fi controale! Cine sunt vizați – VIDEO

Nemțenii care prestează diverse munci în gospodării (grădinărit, spălat, călcat, etc) și…

Cânt și voie bună la cea de a XVII-a ediție a Zilei Comunei Piatra Șoimului (VIDEO)

Localnicii și oaspeții acestora s-au adunat duminică, 18 august 2024, să petreacă…

Adevăruri despre investițiile de la școlile satului Ruseni – Borlești

*interviu cu prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul  Școalii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu”…