Sîmbătă și duminică, 27-28 iulie, se desfășoară a 56-a ediție a celei mai dragi ceremonii dedicată vechii istorii și domnitorului Ștefan cel Mare, tuturor eroilor din județul Neamț – Sărbătoarea Războienilor.
Primarul Sebastian Bogdan Țarălungă, alături de Consiliul Local al comunei Războieni, au pregătit un grandios spectacol la care participă 80 de artiști locali din Războieni, Tupilați, Ștefan cel Mare, Dragomirești, Păstrăveni, Bicaz, Piatra Neamț și naționali: Ion Paladi, Robert Târnăveanu, Anca Neacșu, Cabron și alții.
Sărbătoarea Războienilor debutează sîmbătă, de la ora 10, cu depunerea de coroane la troița din satul Valea Albă, în locul ”La cetățuie”, urmată de o slujbă de pomenire a eroilor din această zonă.
Duminică, 28 iulie, manifestările încep cu marea liturghie oficiată la Mănăstirea Războieni, după care festivitățile se vor muta în parcul cu tei, la Monumentul Eroilor, unde de la ora 11 va avea loc o ceremonie militară cu salutul drapelului de luptă, intonarea imnului nostru național, urmată de alocuțiunea primarului comunei Războieni și a altor oficialități prezente, care vor depune coroane de flori. Elevi ai Școlii Gimnaziale ”Constantin Virgil Gheorghiu” vor susține un scurt program artistic, după care publicul se va bucura de defilarea drapelului de luptă și a gărzii de onoare. Ziua va continua cu întreceri sportive, reconstituiri de lupte medievale și prezentare de armament.
Începând cu ora 14 începe distracția. Pe scena amenajată vor urca cei 80 de interpreți și artiști care și-au anunțat participarea la Sărbătoarea Războienilor. Elevi ai comunei vor interpreta piese de muzică populară, alături de ansamblul ”Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Artă ”Carmen Saeculare” Neamț, ansamblul ”Răzeșii” Tupilați, grupul folcloric ”Comorile din Șerbești”, grupul ”Floricică de pe stîncă din Șerbești”.
Sărbătoarea Războienilor se va încheia noaptea, târziu, cu un foc de artificii.
P.D.