Cu cîteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, Alaiul de Datini și Obiceiuri de la Răucești a fost prezent la București unde a participat la un mare și important festival internațional dedicat sărbătorilor de iarnă.
Ansamblul de la Răucești a fost condus de primarul Dumitru Bălăjel, în alai aflându-se cete de colindători, de capre, arnăuți, urși și cerbi din satele comunei: Capra bătrână și Arnăuții de la Răucești, Capra tânără, urșii și Cerbii de la Oglinzi. De asemenea, din ansablu au mai făcut parte și ”mlădițele”, așa cum au fost alintate tinerele din corul de colinde al comunei de bureștenii care au urmărit evoluțiile tinerelor artiste.
Spectacolele au fost susținute pe esplanada din Piața Universității și pe scena amenajată în Piața Unirii. Între cele două reprezentații, ansamblurile participante din toată țară, dar și din Republica Moldova, au defilat în acordurile tarafului de la Răucești pe celebra stradă Lipscani și prin centrul vechi al capitalei. Cu toate că vremea a fost foarte rece, tinerii de la Răucești au dat dovadă de un înalt profesionalism, onorându-și blazonul de locuitor al vechiului ținut Neamț.
A doua zi, delegația formată din circa 120 de artiști a fost primită la Palatul Parlamentului, unde au avut șansa să vadă marea ctitorie a Casei Poporului, astăzi Parlamentul României, obiectiv comunist care a costat circa 5 miliarde de dolari USA, la cursul anului 1985, când oficial a început finanțarea celei ce s-a dovedit a fi a doua cea mai mare clădire și prima ca greutate din lume. Pentru toți cei prezenți la acest interesant raid prin capitala României, să mai spunem că ansamblul de la Răucești, care are în componență artiști cu vârste de la 10 la 80 de ani, a avut evoluții excelente, premiate cu aplauze îndelungate oferite de publicul bucureștean.
Surpriza de care au avut parte artiștii nemțeni le-a fost oferită de senatorul Eugen Țapu-Nazare, care le-a facilitat o vizită prin imensa clădire.
La sfârșitul festivalului, primarul Dumitru Bălăjel a declarat: ”Nu suntem la prima aventură în București cu alaiul nostru de la Răucești. Însă, remarc faptul că toți membrii ansablului au evoluat excepțional, iar scena din Piața Unirii era mai – mai să se rupă din cauză presiunii exercitate de artiștii noștri. Mă bucură faptul că un bucureștean de rând a rostit următoarele cuvinte: ”Atenție! Acești oameni sunt de la Neamț, nu de oriunde!”. Cuvintele mi-au umplut sufletul de bucurie și felicit pe toți cei care s-au încumentat să meargă în această expediție. De asemenea, urez tuturor locuitorilor comunei Răucești un an plin de succese, cu multă sănătate și reușite. La mulți ani!”.
În ultimele zile ale acestui an, Alaiul de la Răucești va participa la Festivalul de Datini și obiceiuri ”Steaua sus răsare” din 27 decembrie din municipiul Piatra Neamț, la Bahna, dar și acasă, în ultima zi a anului.
Pavel Damian