*interviu cu Alexandru Teodor CHIRILĂ, noul primar ales (și încă neinvestit) al comunei Poiana Teiului
-Cum a fost bătălia pentru primărie?

-Bătălia a fost tare, dură pe alocuri. Doamna primar în funcție avea experiență, avea rutină în această luptă. Diferența, în cele din urmă, a fost mare, mai ales că eu am fost la prima încercare de a obține funcția de primar. Nu aveam experiență în politică, nemaifiind implicat în astfel de situații.
– Ați avut emoții?
– Da! Ele sunt firești. Era prima dată când treceam printr-o astfel de competiție și, sincer, nu prea m-am gândit la rezultat. Am crezut că vom avea un scor foarte strâns. Dar, mă bucur că este o diferență consistentă. Suntem o echipă foarte bună, tineri valoroși, dar fără experiență în politică. De aceea, le mulțumesc tuturor și îi felicit pe toți cei care au avut încredere în Alexandru Chirilă și în echipa sa. Acest lucru m-a ajutat foarte mult.
– Credeți că acest rezultat vă obligă? Dacă da, la ce anume?
– Cum să nu. Mi-am dat seama imediat că oamenii au investit în noi și trebuie să le onorăm încrederea.
-Din garda veche se regăsește cineva pe lista de acum?
-Doar Dumitru Furtună. A fost singurul care a rămas dintre cei cu state vechi în partid.
– După discuțiile cu oamenii din comună, care sunt prioritățile la Poiana Teiului?

– Sunt probleme mici, dar și unele foarte mari. Sunt zone unde nu este apă și trebuie rezolvată cât mai repede situația. Numai că proiectul nostru principal și de suflet este recuperarea terenului de la fostul Șantier ACH sau Hidroconstrucția. Acolo sunt aproximativ 8 hectare, care stau de pomană. Asta, în condițiile în care primăria nu are teren disponibil pentru nici o investiție.
– V-ați gândit pentru care dintre proiectele propuse v-au ales localnicii?

– Oamenii au vrut o schimbare, în primul rând. Tocmai de aceea a fost și prezența foarte mare la vot, cam 60%. În general, oamenii de la munte sunt mai greu de scos din casă. Au animale în curte, au gospodării în care este nevoie de prezență mai tot timpul, chiar dacă este duminică sau altă zi din săptămână. Cred că ideea generală a fost de schimbare.
-Care este noua structură a Consiliului Local?
– Avem șase consilieri PNL și dacă am mai fi avut doar 20 de voturi, prindeam șapte locuri de consilieri și aveam majoritate. Dar, cu toate acestea, noi suntem mulțumiți de cele obținute.
– Familia dvs. ce spune?
– Părinții și soția s-au bucurat enorm. Am muncit mult, ne-am stresat cu toții. Acum, cu toții suntem obosiți, fiindcă n-a fost simplu să te lupți cu un primar care a fost vreo 12 ani în administrația publică, în calitate de viceprimar (prin 2012-2014) și apoi de primar (două mandate). Tensiunea a fost atât de mare, că nu am fost siguri nici măcar în momentul în care am aflat rezultatele.

– După campania electorală, ați aflat care sunt cele mai acute probleme ale comunității?
– Sunt mari probleme cu autorizațiile de constucție și foarte multă lume ne-a spus de proiectul pentru cadastrare, proiect pe care celelalte comune îl au deja.
– Aici, la Poiana Teiului, de ce nu s-a vrut?
– Nu știu. Este foarte greu de realizat cadastrarea, dar este un rău necesar.
– Comuna are aproape 2000 ha de pădure, iar anual se extrag cantități importante de masă lemnoasă…
– La această suprafață de pădure apare o situație de necrezut: sunt oameni necăjți din comună care nu au de unde lua un lemn ca să se încălzească iarna. Nu este normal să avem situații din acestea. Înainte erau parcele pentru populație. Mai mult, din exploatare rezultă și lemn de foc. Din aceste cantități, parte din ele, pot ajunge și la sărmani. Sunt resturi de exploatare care pot fi folosite de aceste familii, care nu au nicio sursă.

– Cine ar putea rezolva această situație?
-Primăria și Consiliul Local vor trebui să rezolve această situație!
– Au fost anumite interese economice la mijloc? Sunt bani de recuperat de primărie din comerțul cu material lemnos?
– Deocamdată, nu știm nimic. Ideea noastră este să cerem un audit imediat după investirea în funcție. Repet, deocamdată nu știm nimic și nici nu ne putem lua după spusele unora. Vrem să știm ce s-a făcut cu banul public în legislaturile trecute. Prin noi, vor afla și oamenii, inclusiv dacă s-au comis anumite fraude. Și apoi, cine a greșit să plătească!
Cristina LUPAȘCU
(sursa foto: poianateiului.ro)