Pe 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar în țara noastră instituția care oferă servicii sociale copiilor cu astfel de tulburări va fi, diseară, iluminată în albastru.
Datele oficiale arată că DGASPC Neamț are în evidență 564 de copii cu autism, din toți cei aproximativ 2.500 de copii cu diverse dizabilități. Probabil că în realitate sunt mai mulți copii cu autism, dar părinții nu ajung la medici pentru diagnostic, cel mai adesea din cauza rușinii, a fricii de a fi judecat de rude, prieteni, vecini.
Pentru cei care sunt diagnosticați, DGASPC Neamț asigură la domiciliu, încă de anul trecut, o serie de servicii esențiale în gestionarea acestei tulburări. De terapii prin artă, mișcare, prin joc, de logopedie și multe alte forme de intervenție beneficiază, la domiciliu și absolut gratuit, doar copiii din zona Roman, deocamdată. În acest an de când funcționează 3 echipe mobile, în zona Roman, peste 100 de copii au beneficiat de terapii, acasă, potrivit DGASPC Neamț. Pentru ceilalți copii, există două centre de recuperare de zi, organizate în departamente specializate, având psihologi și specialiști care folosesc metode intervenționale moderne și eficiente.
”Copiii beneficiază de tehnici de analiză comportamentală aplicate în TSA, metoda VML (verbal motor learning), terapii logopedice, terapii ludice, tehnici expresive, etc. De asemenea, fac terapii cognitiv-comportamentale, logopedie, terapie prin artă, ergoterapie iar pentru părinți există servicii de consiliere. Toate serviciile pe care le furnizăm acestor copii au rolul de a le asigura un mediu favorabil recuperării prin intermediul profesioniștilor noștri, cu metode moderne și adaptate nevoilor fiecărui copil. Astfel, venim în sprijinul lor și intervenim concret, oferindu-le cele mai bune servicii. În același timp, sperăm ca toate acțiunile noastre să fie un model și un imbold, totodată, pentru societatea civilă de a înțelege situația acestor copii, de a le oferi necondiționat sprijinul și de a face permanent eforturi pentru a fi integrați în viața comunității“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.
Cristina Lupașcu