*Interviu cu prof. Isabela JINARU, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Zănești
– În ce stadiu sunt investițiile în școlile din comuna Zănești?
– Școala Gimnazială nr. 1 Zănești este alcătuită din școala cu personalitate juridică – școala nr. 1 – și are ca structuri Școala Gimnazială nr. 2 și Grădinița Traian. În toate structurile noastre avem 400 de elevi, la toate nivelurile de pregătire, câte un rând de clase pe fiecare ciclu, însemnând la grădiniță o grupă mica împreună cu o grupă mijlocie, o grupă mare, o clasă pregătitoare și, la fel, până la clasa a IV-a și la gimnaziu.
Cele două clădiri principale ale școlilor au fost reabilitate, iar valoarea totală a acestor investiții se ridică la 4.470.059 lei în cazul Școlii nr. 2 și la 6.171.860 lei în ce privește proiectul pentru Școala nr. 1. Aceste sume investite au permis reconstruirea, aș putea spune, a acestor clădiri, întrucât s-a schimbat pardoseala veche, tâmplăria, pereții au fost anvelopați, totul cu materiale noi. La Școala nr. 1 s-au montat panouri fotovoltaice, iar la ambele clădiri s-au realizat anexe cu grupuri sanitare. Aveam toalete și înainte, prin alte proiecte, tot cu sprijinul Primăriei Zănești și al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, realizate acum vreo patru ani, dar acum au fost modernizate și au fost realizate unele noi.
În esență, aceste proiecte de modernizare a clădirilor școlii au schimbat, efectiv, nu doar aspectul, cât și funcționalitatea acestora, astfel încât să beneficiem de condiții moderne și să cheltuim mai puțini bani de la buget. Am trecut de la încălzirea pe combustibil solid la încălzirea pe gaz metan, am trecut de la fosă septică la canalizare. În concluzie, beneficiem de condiții adecvate timpului în care trăim.
– Sala de sport?
– Este o investiție a administrației publice locale și care a fost dată în folosință în anii pandemiei, mai exact în 2020 și de care ne folosim pe perioada programului școlar, după care aparține comunității, grupurilor sportive, cluburilor sportive și altor parteneri și colaboratori ai Primăriei Zănești, proprietarul de drept al acestei clădiri ultramoderne. Este o investiție care pune comuna Zănești pe primul loc în Moldova din perspectiva preocupării pentru sport și mișcare, pentru asigurarea unor condiții excelente practicării sporturilor de masă. Este o investiție de care suntem mândri cu toții, profesori și elevi, părinți și cetățeni ai comunei Zănești!
– În ce privește baza materială a școlilor, care este situația?
– Bună întrebare, fiindcă pe lângă proiectele de reabilitare, modernizare și extindere a celor două școli, beneficiem și de alt proiect prin care primăria investește în modernizarea dotărilor. În acest moment, vă pot spune că nu mai există nimic vechi în școli, absolut tot a fost înlocuit, începând de la pupitre, table și până la echipamente IT, fiecare sală de clasă fiind dotată cu videoproiector și laptop. Sunt condiții excelente pentru o unitate de învățământ din mediul rural, așa încât, nu ne rămâne decât să ne implicăm cu toții în calitatea actului educational.
– Cum ați defini colaborarea instituțională dintre școală și administrația publică locală?
– Este evident că ne bucurăm de o colaborare eficientă, câtă vreme se derulează investiții de asemenea nivel în educația pentru comuna Zănești. Mai mult, aceste proiectele au decurs în parametrii mai mult decât optimi, prin respectarea termenelor de execuție, având în vedere că au fost doi ani în care a trebuit să ne restrângem și să ne desfășurăm activitatea în două și, pe final, chiar trei schimburi. Este clar că a existat comunicare și înțelegere atât între școală și primărie, cât și între primărie și constructor, cu implicarea Inspectoratului Școlar Județean Neamț.
– Mai există ceva în lucru?
– Da. Este vorba de proiectul privind ”dotarea cu mobilier, material didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din comuna Zănești”, cu termen final 31 august 2024. Este un proiect al Primăriei Zănești prin care se completează celelalte două proiecte de investiții deja implementate. Acest nou proiect se adresează claselor de învățământ primar și grădiniței, care nu beneficiaseră până acum de celelalte două proiecte. Vom avea, așadar, o bază materială nouă și modernă și la nivelurile preșcolar, mai ales, care vor primi mobilier adecvat, dar și la învățământ primar, întregind investițiile în educație la nivelul comunei Zănești. Tot prin acest proiect elevii de gimnaziu vor beneficia de table interactive în clase, ce vor înlocui tablele magnetice achiziționate prin celălalt proiect. Și, cel mai important, este faptul că această investiție ne va aduce materiale didactice pentru toate nivelurile școlare, astfel încât nici o educatoare sau învățătoare nu va mai cheltui din buzunarul propriu pentru a asigura materiale didactice la clase.
O altă investiție importantă pentru comunitate este construirea unei creșe, un alt proiect al Primăriei Zănești, în beneficiul copiilor și mai ales al părinților.
Toate aceste investiții au darul de a aduce un plus sistemului educațional local, de a crea o bază materială adecvată vremurilor pe care le trăim.
Cristina LUPAȘCU