– Domnule Ion Purcel, cum a fost trecerea de la funcția de viceprimar, la cea de primar?
– Sincer, mai mari emoții am avut în ziua investirii, decât în ziua votului, când se ștepta rezultatul alegerilor. Eu știam pulsul comunei, chiar dacă a fost o campanie foarte agresivă, cu atac la persoană. Eu mi-am văzut de treabă și nu am ripostat la provocări, nu am ieșit cu vorbe grele.
– De ce ați avut emoții în ziua investirii?
– Evident, fiindcă au fost anunțate anumite oficialități la investirea mea ca primar la comunei Girov. Să nu uităm că nu în tot locul a fost anunțată venirea prefectul de Neamț, care să oficieze investirea unui primar. Emoțiile umane sunt firești, pentru că, la ceremonie, Căminul cultural a fost aproape plin, semn că oamenii au mare încredere în mine. Au fost și reprezentanți ai instituțiilor locale. Totuși, am activat timp de 10 ani în funcția de viceprimar, iar de 35 de ani lucrez numai în comună. Aici am crescut, aici am învățat carte, la Școala Girov, apoi liceul în oraș, iar după trei ani de activitate la fostul IM Ceahlăul, am venit la Girov, unde mi-am întemeiat și familia. Am lucrat ca agent veterinar ani buni, apoi la Poșta Română, după care am intrat în administrația locală din anul 2012, ca viceprimar. A fost o întrerupere de mai bine de un an, dar nu vreau să-mi aduc aminte ce a fost atunci.
– Privind în viitor, comuna Girov are șansa UAT Dumbrava Roșie?
– Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu susținerea pe care cred că o am, sper să reușim ce mi-am propus. În campanie nu am promis mare lucru, ci doar proiectele care sunt în lucru și pe care vreau să le duc la capăt. Economic vorbind, nu se compară Girovul cu Dumbrava Roșie, dar poate ajunge în viitor un spațiu economic de toată lauda. Dacă te implici, totul este posibil.
În privința rețelei de gaz metan, suntem într-o asociație împreună cu Consiliul Județean Neamț și încă șase comune. Eu nu am fost niciodată la vreo ședință, pentru că Girov a fost reprezentată doar de primarul Vasile Ciubotaru. Dar, de acum o să merg eu la aceste întâlniri și voi vedea în ce stadiu se află acest proiect. Din câte știu, comunele care sunt în această asociere au, fiecare, câte o investiție a Consiliului Județean. Începând cu Girovul, unde va fi construit noul Spital Județean de Urgență, întrucât noi, ca UAT, am dat gratuit suprafața de 17 ha, 12 în prima fază și 5 ha în a doua, pentru că nu avea loc unde să fie construit heliportul. Lângă suprafețele noastre comasate a venit și comuna Gârcina, tot cu titlu gratuit, cu încă 5 ha. În total, sunt 22 de hectare. Următoarea comună, Ștefan cel Mare, care este lângă noi, are Școala Specială, apoi comuna Dragomirești unde a fost construit recent Centrul pentru personae vârstnice. După care comuna Războieni există și acolo un alt centru. În fiecare comună CJ Neamț are câte un obiectiv, noi profităm de această oportunitate și cred că o să fie un punctaj destul de mare, fiind șapte comune, plus CJ Neamț. Urmează celelalte comune, Gârcina, Dobreni și Bodești, toate vecinele noastre.
– Ce se întâmplă cu rețeaua de canalizare de la Girov și cea de apă de la Căciulești?
– În privința rețelei de canalizare de la Girov, suntem într-un contract cu un constructor, căruia i s-a dat ordin de începere a lucrărilor. Constructorul vrea să exitindă lucrarea, ca la final să dea drumul și la vechea rețea. Este nevoie de probe, ca să poată fi dată în funcțiune. În aceste condiții, a monitorizat și rețeaua veche, care stă de mai mulți ani nefolosită. Au intrat, au verificat și au găsit ”n” probleme. Să nu uităm că respectiva rețea a fost începută în anul 2006. Dumnealor au venit cu o soluție, să facem un act adițional, dar este o valoare prea mare. Am chemat un expert care să dea o soluție. Expertiza este în lucru, ca în final să se dea anumite soluții și cantitățile de materiale, pentru ca să se poată stabil și un necesar. La fel și la lucrarea din amonte, ca să se poată face probe și să fie dată în funcțiune. Stația de epurare este prinsă în prima lucrare de construcție, dar vine înlocuită de o stație nouă. Pentru prima expertiză au fost alocați anumiți bani de la Ministerul Dezvoltării, fiind prelungit termenul până în anul 2025. Dar, noi construim degeaba noua rețea, dacă prima, din amonte, nu este funcțională. Vom vedea!
În privința apei de la Căciulești, am fost sunat de directorul de la APA SERV, ca să-i dau o situație. Noi avem în continuare o lucrare de extindere rețele de apă, proiectul fiind în derulare pe satul Căciulești, așezare care nu este racordată la rețeaua comunei. Mai mult, eu, ca viceprimar, am dus tot timpul documente pentru un proiect pe POIM, dar care a fost pierdut. Cu toate acestea, noi avem proiect în lucru la Căciulești. La Gura Văii este jumătate de sat racordată la rețeaua de apă, iar acum urmează să se încheie contractele cu cetățenii. Cealaltă jumătate de sat are apă din sursă proprie, numai că nu prea mai este apă. Apoi urmează prelungirea reței.
– Locuitorii de la Frăsinel au apă?
– Din conducta de la Turturești, apa este dusă până la Frăsinel. Pe partea comunei Girov sunt patru case, iar celelalte aparțin de comuna Gârcina.
– Care este proiectul dvs. de suflet, pentru acest mandat?
– Fără discuție, este rețeaua de apă din satul Căciulești.
Dar, în derulare avem sala de sport la Școala Girov, apoi, în fază avansată este și proiectul de amenajare a trotuarelor în satul Turturești, inclusiv două treceri de pietoni. Acolo a fost mare vâlvă cu stațiile de autobuz. Prin lege, nu ne dă voie Drumurile Naționale, între stații trebuie să fie 1 km, dar satul nu are o astfel de lungime. Așa încât vor fi realizate trotuare și două treceri de pietoni.
Un alt proiect de suflet este așa-zisa primărie nouă, construită în 1996-1997. Eu îmi doresc să găsesc finanțare și să terminăm lucrarea, ca să fie în folosul cetățenilor. Clădirea nu este degradată, dar trebuie continuate lucrările. Dar mai întâi trebuie o expertiză tehnică. Sunt specialiști, care o să-și dea cu părerea. Mai vreau și o modernizare a centrului civic, care să arate cu totul altfel față de ceea ce este acum. Nu mai spun de parcul ce a fost construit în anul 2006, dar în doi ani a dispărut. Dorința mea este să facem un parc frunmos, iar în același spațiu să organizăm un festival. Fac o paranteză, am fost într-o vizită în Basarabia, unde am asistat la Festivalul covorului. Este vorba de satul Mihăileni, care a solicitat o înfrățile cu UAT Girov, în prezent fiind în lucru cu documentele de înfrățire. Eu fac acestă legătură, prin prisma faptului că noi avem un muzeu, organizat de domnul Costel Olariu, care se ocupă de așa ceva și care a fost și el în Rep. Moldova. A transportat o mașină de covoare. Tot acolo a fost și un târg al artizanilor din mai multe țări. Făcând legătura cu muzeul pe care îl avem noi, vreau să inițiem un festival, prin care să facem cunoscută această comună. Vreau să înființez un Festival al Covorului Țărănesc. Comuna este la doi pași de municipiul Piatra Neamț, suntem o așezare cu tradiții, cu un bazin agricol foarte important. Revenind la domnul bibliotecar Costel Olariu, dumnealui se implică foarte mult în promovarea și păstrarea tradițiilor populare. Mai mult, de sărbători, vom oraganiza o acțiune foarte interesantă, împreună tot cu domnul Costel Olariu, avem o formație din satul Boțești foarte bine pregătită, cu mai bine de 30 membri. De asemenea, voi cere sprijin de la domnul președinte al Consiliul Județean Neamț, Daniel Vasilică Harpa, în vederea înființării unui muzeu al caselor țărănești.
Avem patru sate unde este iluminat stradal cu becuri economic, dar mai avem nevoie de astfel de lămpi în alte patru sate. De asemenea, comuna Girov are toate străzile betonate și asfaltate. Important este că peste tot există rețea de apă. Așa cum am spus, a mai rămas satul Căciulești, dar are toate străzile asfaltate, mai puțin o stradă neasfaltată, General Nicolae Dăscălescu, pe care vreau să o modernizez. Acestea sunt problemele principale ale comunei.
Am lucrat cu toți oamenii din comună și mă cunosc foarte bine. Cred că ei mă cunosc mai bine decât eu pe dânșii. Sunt 35 de ani de când muncesc numai printre oamenii comunei. Iar dacă dumnealor au crezut în mine, eu nu am să-i dezamăgesc.
Pavel DAMIAN