Nemțenii care prestează diverse munci în gospodării (grădinărit, spălat, călcat, etc) și beneficiarii acestor servicii sunt îndemnați să se înscrie în platforma electronică dedicată. Platforma este un mediu virtual legal unde cererea de lucrători se întâlnește cu oferta celor care vor să câștige bani (chiar bani în plus) din executarea unor activități așa-numite casnice. Este o noutate în societatea noastră, dar care vine mai ales în sprijinul celor care făceau astfel de activități fără a avea contract de muncă și de a beneficia de vechime, de asigurare de sănătate. Platforma permite și achiziția tichetelor valorice cu care sunt plătiți prestatorii casnici și, în fond, funcționează ca un registru de evidență prestator-beneficiar.

Daniel Chirilă, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Neamț, îndeamnă pe cei interesați și pe cei care deja utilizează lucrători casnici, dar fără a fi în vreo evidență, să-și creeze cont în platformă, fiindcă vor urma controale și există riscul inclusiv să fie sesizate organele de cercetare penală. Detalii în înregistrarea de mai jos:

Reamintim că legea 111/2022 a prestatorului casnic a început să fie aplicată din ianuarie 2024, după realizarea platformei electronice și punerea la punct a circuitului tichetelor valorice. Cei care pot beneficia de aceste tichete valorice plătesc impozit pe venit de 10% și contribuție la pensie de 25% doar la jumătate din valoarea unui tichet. Aceasta este de 15 lei, din acest brut beneficiarul tichetului primește 12,375 lei net și diferența se duce la bugetul de stat, persoana bucurându-se de faptul că-i merge vechimea. Contribuție la sănătate va plăti lucrătorul casnic care primește minim 85 de tichete într-o lună, după cum adaugă directorul Daniel Chirilă:

Valoarea unui tichet trebuie indexată anual cel puțin cu inflația.

În site-ul Ministerului Muncii găsiți platforma electronică de evidență a activităților casnice – aici https://tichete.anofm.ro/ – și indicii extrem de utile privind utilizarea platformei.

Cristina LUPAȘCU

You May Also Like

Școala Gimnazială Borlești – campioana ruralului nemțean

* interviu cu directorul Ionel Pătrunjel – Cum caracterizați rezultatele de la…

Proiecte și investiții în comuna Hangu

*interviu cu Ion Pîntea, viceprimar – Care sunt cele mai noi investiții…

Cânt și voie bună la cea de a XVII-a ediție a Zilei Comunei Piatra Șoimului (VIDEO)

Localnicii și oaspeții acestora s-au adunat duminică, 18 august 2024, să petreacă…

Adevăruri despre investițiile de la școlile satului Ruseni – Borlești

*interviu cu prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul  Școalii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu”…