*interviu cu Dragoș Constantin POPA, noul primar al comunei Gâdinți, în mandatul 2024-2028

– Domnule Popa, ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al comunei Gâdinți?

– M-au determinat lipsurile care sunt în comună și pe care le-am resimțit și eu. M-am gândit că din postura de primar aș putea să rezolv unele probleme. Dar, avem nevoie de sprijinul Consiliului Județean Neamț, al Guvernului ca să putem face ceva în comună. Eu spun că nu este imposibil. Se poate face cu multă muncă și cu multă dorință de a realiza ceva cu parteneri dedicați.

– De ce nu s-a făcut până acum?

– Nu am cum să vă dau acest răspuns. Trebuie să vi-l dea cei care au fost înaintea mea.

– Poate ați găsit vreun răspuns în documentele primăriei?

– Investiția în apă și canalizare, de pildă, este făcută în aproape jumătate din comună. Este o investiție cu fonduri de la AFIR. Dar nu funcționeză în totalitate, din cauza lipsei de apă. Seceta pedologică își spune cuvântul peste tot. Suntem în discuții cu APAVITAL Iași, ca să ne preia și să avem apă de la Sagna, dar din conducta care vine de la Timișești.

Este și un proiect de extindere rețea de apă și canalizare acolo unde nu a fost realizată. Mă refer la partea de pe deal, plus partea de pe șes. În prezent avem rețea de apă pe străzile Principală, Plopului 1, Plopului 2, plus o parte din strada Conacului. În rest, nu există instalație de apă și canalizare. Dar, prin proiectul de extindere pe care îl avem în lucru, vrem dă rezolvăm situația în toată comuna, condiția fiind să aducem apa din magistrala APAVITAL Iași. Noi nu avem sursă proprie de apă. La proiectul vechi există apă foarte puțină și trebuie să suplimentăm cu APA VITAL SA Iași. Pentru extindere avem finnațare, prin Programul Anghel Saligny, vrem să obținem toate avizele și să semnăm contractul de finanțare.

– Ce se mai întâmplă cu urmele cetății de la Gâdinți?

– Pentru Cetatea nouă a Romanului este nevoie de foarte mulți bani. Trebuie sprijin de sus, probabil, de la guvern. Noi, la comună, nu avem fonduri pentru o cercetare la fața locului. Suntem un UAT mic… Este nevoie de multe săpături, ca să vedem ce mai găsim în acel spațiu. Acolo este crescută foarte multă vegetație – arbori, arbuști etc. Este foarte greu de găsit fundația cetății. Am înțeles că cetatea se întinde o parte și sub unitatea militară și nu cred că o să permită să se facă săpături acolo. Recunosc, nu cred că am competența ca primar a ceea ce trebuie făcut acolo. Sunt specilialiști în domeniu.

– Terenul pe care este cetate este al comunei, este privat?

– O parte este al Ministerului Apărării, iar o parte a  comunei.  Acolo este un poligon de tragere a unei unități millitare din Roman, iar spațiul este al Ministerului Apărării. Noi avem o extindere de canalizare, care ajunge în zona poligonului și ne-au cerut aviz inclusiv  de la Ministerul Apărării. Iar țeava de canalizare nu trece prin poligon.  

– Sunteți cadru militar în rezervă, cum vi se pare activitatea din administrația publică locală, așa, pentru început?

– Totul este diferit. Dacă aș fi avut un mandat de consilier local, de viceprimar, poate că mandatul de primar era mai ușor. Dar, eu am intrat direct în focul luptei. Sunt multe informații de cuprins într-un timp foarte scurt. Sunt foarte multe probleme de rezolvat, dar cred că perioada cea mai grea a trecut.

– Înseamnă că trebuie să va împrieteniți cu toți angajații din primărie.

– Trebuie să ne împrietenim, altfel nu avem cum să facem echipă. Eu mizez pe ajutorul lor, văd că angajații știu ce au de făcut. Nu avem angajați noi, pe care trebuie să-i învățăm ceva. Eu sunt noul angajat. Cu ajutorul lor, sper să facem lucruri frumoase.

– Într-o vreme se spunea că Școala Gimnazială Gâdinți avea cel mai mic număr de copii, cum stau lucrurile acum?

– Avem 116 copii înscriși în comuna noastră, iar școala funcționează deocamdată. Zilele acestea, am purtat discuții cu cei din conducerea școlii ca să întocmim un proiect pentru reparații capitale la clădire, pentru reabilitarea termică. Vrem să construim și o sală de sport. Orele de educație fizică se fac într-o clasă. Școala are nevoie de mult sprijin, de aceea o să ne îndreptăm și spre copii, pentru că ei sunt viitorul nostru. Dacă vom reuși să punem în aplicare acest proiect, vom opri și migrația copiilor spre unitățile școlare din oraș. Având în vedere că Gâdințiul este aproape de municipiul Roman, mulți copii se duc la școală în oraș. Este greu și pentru părinți, pentru că este nevoie să facă naveta la Roman. Colectivul profesoral de la Gândinți este bun, dar copiii pleacă numai din cauza condițiilor precare.

– Căminul cultura va intra în reabilitare?

– Și la Căminul cultural trebuie să punem în practică o investiție, prin care să modernizăm obiectivul. S-au făcut anumite lucruri, dar timpul le-a degardat.

– Ce se va întâmpla cu ceea ce poate deveni un obiectiv turistic, conacul de la Gădinți?

– Ansamblul este cumpărat de o persoană fizică, iar noi nu putem să ne implicăm. Plus că este și monument istoric, împreună cu biserica. Acolo nu se pot face lucrări fără avizul Culturii, deși am văzut că s-a mai intervenit la acoperiș și la împrejmuiri. Nu se pot face lucrări fără proiect. În acel obiectiv trebuie intervenit cu foarte mulți bani, ca să aducă acel conac în starea inițială.

– Când vom merge pe asfalt până în comuna Ion Creangă?

– Asfaltul pe acest drum județean se oprește la ieșirea din comuna Gâdinți. Drumul trece prin pădure, dar este o zonă foarte accidentată. Mai erodează și Siretul, iar pe anumite porțiuni drumul este prăbușit. Sunt 3-4 kilometri pe DJ 207B, cu mari probleme.

– Cine va ajutat în campania electorală?

– Evident, PNL. Dacă nu eram ajutat de partid, nu ajungeam în această funcție. Nu poți să câștigi o funcție de primar singur, este foarte greu. Terbuie să fi făcut ceva măreț ca oamenii să te aleagă. Sub umbrela partidului, am avut mai multe șanse. A venit toată echipa, de sus până jos, lansarea am avut-o în Căminul cultural, au mers cu mine pe teren, am dicutat cu oamenii, am văzut care sunt problemele și am făcut o campanie electorală ca la carte. Am mers din poartă în poartă și am vorbit cu toți locuitorii comunei. Pe cei pe care nu i-am găsit acasă, am venit a doua oară. Probabil, și oamenii și-au dorit o schimbare. După 20 de ani de administrație PSD, oamenii vor să vadă ce face și domnul de la PNL. Eu le-am spus să-mi dea și mie șansa de a face ceva pentru această comună. Dacă în patru ani nu fac nimic, nu voi mai candida la următoarele alegeri! Dați-mi și mie o șansă, pentru că nu putem merge la nesfârșit cu aceeași administrație.

– Sunteți un om al locului?

– Da! M-am născut la Gâdinți, în martie 1975. După gimnaziu am absolvit Școala de subofițeri în comunicații și informații de la Sibiu, în anul 1996, am primit repartiția la Buzău, unde am lucrat un an, după care am venit la Roman, unde am activat până în 2005, când a fost desființată unitatea și am fost nevoit să mă mut la Bacău, la unitatea de aviație. Mi-am încheiat cariera în anul 2022, cu gradul de plutonier adjutant. Împlinesc, anul viitor, vârsta de 50 de ani și am fost PNL-ist de la început. Cât timp am fost militar, legea nu-mi dădea voie să particip la alegeri. Membrilor de partid le-am spus că atunci când voi trece în rezervă, mă voi apleca și spre politica locală. M-am alăturat echipei în ideea de a fi împreună cu ei.

– Cum va arăta comuna Gâdinți la sfârșitul acestui mandat?      

– Cu siguranță, va arăta mult mai bine peste patru ani.

Pavel DAMIAN

You May Also Like

Școala Gimnazială Borlești – campioana ruralului nemțean

* interviu cu directorul Ionel Pătrunjel – Cum caracterizați rezultatele de la…

Proiecte și investiții în comuna Hangu

*interviu cu Ion Pîntea, viceprimar – Care sunt cele mai noi investiții…

Daniel Chirilă avertizează că vor fi controale! Cine sunt vizați – VIDEO

Nemțenii care prestează diverse munci în gospodării (grădinărit, spălat, călcat, etc) și…

Cânt și voie bună la cea de a XVII-a ediție a Zilei Comunei Piatra Șoimului (VIDEO)

Localnicii și oaspeții acestora s-au adunat duminică, 18 august 2024, să petreacă…