În anul școlar 2023-2024, au participat 20 de elevi din învățământul gimnazial și 11 cadre didactice de la Școala Gimnazială Borlești la mobilități în cadrul proiectului Erasmus + 2023-1-RO-KA 121-SCH-000121507, proiect care se desfășoară până în anul 2027 .

În perioada 22-26 aprilie 2024, un grup de 10 elevi coordonați de două cadre didactice de la Școala Gimnazială Borlești, au participat în cadrul proiectului  Erasmus +2023-1-RO-KA121-SCH-000121507, la lecții și activități interactive alături de elevii școlii La Devesa, din Carlet, Valencia, Spania. Lecțiile au fost diverse, acoperind o plajă largă de arii curriculare: limba și literatura engleză, limba spaniolă, fizică, desen, matematică,etc. Deasemenea, au vizitat diferite locuri impresionante din Valencia: Bioparc, Oceanografic, Hemisfericul, Orașul Artelor, Catedrala din Valencia.

Experienţa acestei mobilități a demonstrat capacitatea elevilor școlii noastre de a interacţiona, de a schimba idei şi de a-şi pune în valoare cunoştinţele de limba engleză, de a coopera în vederea implementării sarcinilor de lucru specifice, precum şi oportunitatea, pentru profesori, de a pune la punct strategia desfăşurării proiectului în etapele următoare, fiecare contribuind cu sugestii pertinente la conturarea traseului viitor al acestui demers. Acest proiect a însemnat o mare provocare, multă muncă, cunoaştere, dezvoltare personală, interculturală, responsabilitate şi reuşită.

Rhodos- Grecia a fost destinația celui de al doilea grup de elevi însoțiți de două cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Borlești, participanți la proiectul Erasmus+2023-1-RO-KA121-SCH-000121507. În cele 4 zile elevii au participat la cursuri la Liceul General de zi din Ialyssos (General Lyceum of Ialissos), dar au avut parte și de activități culturale, cu vizite la numeroase edificii din orașul Rhodos: Colosul din Rhodos, Acropola din Lindos, Palatul marelui maestru al cavalerilor din Rhodos, Muzeul de arheologie, etc.

Astfel elevii au interacționat în mod constant, punându-și nenumărate întrebări, limba engleză fiind o punte de legătură între aceștia. Au învățat unul de la celălalt, și-au oferit sugestii și, nu în ultimul rând, au legat prietenii. Trăind această experiență, și-au întărit convingerea că participarea la astfel de activități constituie un beneficiu real pentru orice elev, părere împărtășită celorlalți colegi, odată întorși în țară.

În perioada 22-25 aprilie 2024, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Borlești – prof. Apostol Maria, prof. Socea Magelona și prof. Onea Alina – au participat la o mobilitate de tip JOB SHADOWING în cadrul proiectului Erasmus+2023-1-RO-KA121-SCH-000121507.

Activitatea propriu-zisă a început cu o ședință de lucru la Liceul General de zi din Ialyssos (General Lyceum of Ialissos), Rhodos, Grecia  în cadrul căreia au fost prezentate informații despre specificul școlii-gazdă, sistemul de învățământ grecesc, programul stagiului observativ. Cadrele didactice au vizitat școala, descoperind sălile de clasă, sala de sport, sala festivă, laboratoarele.Primirea oficială s-a realizat într-un cadru festiv, în sala de spectacole a școlii, la care au participat toți elevii și cadrele didactice din colegiu. În cadrul acestei festivități, elevii greci și-au prezentat școala, obiectivele turistice și sărbătorile cu tradiție și au prezentat câteva momente artistice împreună cu cadrele didactice. De asemenea, profesorii din școala noastră au realizat prezentarea Școlii Gimnaziale Borlești  s-au prezentat colegilor greci, au vorbit despre propria activitate didactică, iar la sfârșit, au fost transmise scurte mesaje video din partea elevilor români pentru elevii și cadrele didactice din Grecia.

Activitățile culturale au oferit oportunitatea descoperirii unor edificii și locuri uimitoare din Rhodos.

Formarea cadrelor didactice prin participarea la aceste mobilități de tip job shadowing a avut  un impact deosebit asupra experienței de predare: profesorii au devenit mai deschiși către învățarea reciprocă, către colaborarea în cadrul proiectelor, spre învățarea limbilor străine, precum și mai motivați pentru utilizarea aplicațiilor digitale atât în predare, cât și în activitatea de evaluare.

În cadrul mobilității Job shadowing din Valencia -Spania au participat două cadre didactice.  Astfel, doamna  Diaconu Cristina, profesor învățământ primar și domnul  Olteanu Dan, profesor de limba și literatura română, au avut ocazia să participe la un schimb de experiență desfășurat în perioada 22-26 aprilie 2024 în Valencia, Spania.

Activitățile propriu-zise au avut loc la școala La Devesa, din Carlet, Valencia, Spania, care este un centru internațional privat ce cuprinde toate ciclurile de învățământ. Astfel, cele două cadre didactice au avut ocazia să observe în detaliu baza materială a școlii, au participat împreună cu elevii români la lecții deschise, au luat contact cu metode noi de predare, îmbogățindu-și bagajul de cunoștințe pedagogice. Lecțiile au fost diverse, acoperind o plajă largă de arii curriculare: limba și literatura engleză, limba spaniolă, fizică, desen, matematică etc.

Pe lângă activitățile din școală, cei doi profesori au avut parte și de o experiență culturală prin vizitarea unor obiective turistice emblematice cum ar fi: Catedrala de Valencia, Muzeul de Belle Arte, Orașul Științelor și Artelor, Oceanograful și BioParcul din Valencia.

În urma participării la această activitate, cadrele didactice și-au însușit noi metode de predare activă, și-au îmbunătățit abilitățile de scriere și vorbire în limba engleză, folosind în predarea la clasă metode ce încurajează cooperarea și învățarea prin descoperire. De asemenea au remarcat modul în care sunt folosite mijloacele moderne la ore, lucru ce facilitează învățarea interactivă și stimulează învățarea. Aceștia menționează faptul că această experiență este una pozitivă, care ajută la dezvoltarea profesională, aducând beneficii pe termen lung școlii la care predau.

ITC- International Training Center, PRAGA – Cehia, s-a desfășurat în perioada 10-14 iunie 2024, avându-i ca participanți pe profesorii Ioana Hustiu, Diana Stan.

Cursul “Innovative Approaches to Teaching /Abordări inovatoare ale predării” a derulat  activităţi practice care au avut ca scop îmbunătățirea calității și eficacității procesului  educațional în orice sală de clasă (încurajarea creativității, organizarea de proiecte, integrarea elevilor  sau folosirea TIC ca instrument pentru dezvoltarea gândirii critice).

Rezultatele participării:

-Însuşirea  abilităților de a utiliza diverse metode și tehnici de predare inovatoare, centrate pe cursant,care încurajează rezolvarea unor sarcini semnificative  din lumea reală și dezvoltarea competențelor transversale.

-Îmbunătățirea competențelor în utilizarea resurselor deschise și digitale, sprijinirea dezvoltării competențelor digitale și a alfabetizării media, creșterea capacităţii de a declanșa schimbări în ceea ce privește modernizarea utilizând TIC.

– Crearea de materiale și idei gata de utilizare pentru a sprijini dezvoltarea școlară sau organizațională în domeniul educație inovatoare în ceea ce privește abordarea interdisciplinară și holistică.

– Dezvoltarea de abilități relevante, la nivel înalt, cum ar fi creativitatea, gândirea critică, metacogniția și alte competențe cheie prin metode de predare inovatoare.

– Însuşirea de tehnici şi metode care să motiveze, să ghideze și să evalueze eficient pentru a reduce rezultatele scăzute în competențele de bază.

– Promovarea şi încurjarea schimbului de experienţă cu colegi de diferite naționalități din UE, implicarea în experiențe de învățare interculturală, schimburi de idei și construirea unei rețele pentru viitoarea cooperare internațională.

– Revizuirea și dezvoltarea competențelor personale și profesionale, construirea încrederii în promovarea tehnicilor inovatoare și active care răspund la diversitatea socială și culturală.

– Înțelegere mai amplă a practicilor, politicilor și sistemelor de educație din diferite țări, cultivarea unui respect reciproc, conștientizarea interculturală și practicarea de valori educaționale și de formare comune.

– Îmbunătățirea abilităților de comunicare, îmbunătățirea competențelor de limbi străine, lărgirea vocabularului profesional și promovarea diversităţii lingvistice.

Module parcurse:

M01- Modul teoretic- Competenţele secolului XXI

M02- Gândirea criticӑ şi creativӑ. Cum poate fi dezvoltatӑ?

M03- Învӑţarea bazatӑ pe investigaţie. Învӑţarea bazatӑ pe sarcini

M04- Gamificarea în clasӑ

M05- Utilizarea aplicaţiilor online în clasӑ

M06- Învӑţarea combinatӑ – Clasa inversatӑ

M07- Metacogniţia: Învӑţarea elevilor sӑ înveţe

M08- TIC ca instrument pentru dezvoltarea creativitӑţii şi gândirii critice – Povestiri digitale

M09- Tendinţe moderne în evaluarea formativӑ

M10- Educaţia între colegi

”Participarea la programul Erasmus+ a adus beneficii semnificative pentru elevii de la Școala Borlești, oferindu-le oportunitatea de a experimenta un mediu educațional internațional, de a dezvolta abilități lingvistice și de a-și extinde orizonturile culturale. Participarea profesorilor școlii Borlești la programul Erasmus + a contribuit nu doar la dezvoltarea lor profesională, ci și la îmbogățirea experienței educaționale a elevilor. Prin formare continuă, colaborări internaționale și adoptarea de bune practici, profesorii contribuie semnificativ la crearea unui mediu educațional mai dinamic și mai adaptabil la nevoile actuale ale societății. Această implicare nu doar că le îmbunătățește abilitățile și cunoștințele, ci și întărește comunitatea educațională din Borlești”, a declarat prof. Ionel Pătrunjel, directorul Școlii Gimnaziale Borlești și coordonatorul proiectului Erasmus+.

You May Also Like

Școala Gimnazială Borlești – campioana ruralului nemțean

* interviu cu directorul Ionel Pătrunjel – Cum caracterizați rezultatele de la…

Proiecte și investiții în comuna Hangu

*interviu cu Ion Pîntea, viceprimar – Care sunt cele mai noi investiții…

Daniel Chirilă avertizează că vor fi controale! Cine sunt vizați – VIDEO

Nemțenii care prestează diverse munci în gospodării (grădinărit, spălat, călcat, etc) și…

Cânt și voie bună la cea de a XVII-a ediție a Zilei Comunei Piatra Șoimului (VIDEO)

Localnicii și oaspeții acestora s-au adunat duminică, 18 august 2024, să petreacă…