*raportul primarului George Mutu
”Vreau să cred că în septembrie 2020 m-ați ales primar pentru a fi în fruntea unei comunități de oameni harnici, primitori, prietenoși, împreună împărtășind valorile fundamentale și interesele comunei, oameni care sunt interesați de schimbările profunde prin care trece comuna Borlești în drumul sigur și ferm spre modernizare. Am trecut și trecem și în prezent prin etape majore de îmbunătățire a calității vieții și de dezvoltare economică și socială a comunității noastre, la fel ca fiecare localitate din România.
Pentru mine, primarul George Mutu, atunci când am primit onoarea de a administra comuna a devenit clar că am datoria să fac tot ce pot, și uneori mai mult de atât, pentru ca obiectivele la nivel local realizate și cele ce vor urma să fie realizate să aibă trăinicie, modernism și, mai ales, utilitate publică, un lucru care mi se pare cel mai important.
Un om ales pentru funcția de primar are obligația, față de cei care l-au investit cu votul de încredere, să se orienteze în primul rând spre investiții care sunt strict necesare, care duc pe viitor la o dezvoltare din punct de vedere economic și care să atragă înapoi în comunitate oamenii care au plecat de pe meleagurile natale pentru a munci în strainătate și a accede la un trai mai bun.
Pentru mine, primarul George Mutu, acest prim mandat a fost unul extrem de greu și, cum am mai spus-o de foarte multe ori, unul foarte scurt în ceea ce privește stabilirea unei strategii de dezvoltare locală durabilă și eficientă, în folosul cetățenilor. Asta în condițiile în care în primul an, un an și jumătate chiar, au trebuit reanalizate și reevaluate o serie de proiecte în care administrația locală era deja implicată. Vreau să aduc la cunoștința cetățenilor, cu toată sinceritatea și transparența, că majoritatea acestor proiecte erau doar în stadiul de început, fie în faza de semnare a unor cereri de finanțare și lăsate în așteptare, fie doar în faza de întocmire a unor studii de fezabilitate și rămase în stadiul de analiză, iar unele aflate în derulare, în diferite faze de execuție.
M-am simțit obligat, și cred că a fost o decizie corectă, ca toate aceste proiecte să reintre într-un proces de reanalizare, de prioritizare în funcție de cerințele locuitorilor, atât pe zone, cît și pe domeniile de activitate care deservesc populația. Țin să adaug că la toate cele amintite mai sus au fost necesare alocări de sume, în cea mai mare parte din bugetul local, pentru că unele dintre ele nu au fost finanțate în procent de 100%, administrația locală fiind nevoită să contribuie cu un procent mai mic sau mai mare în derularea lor.
O prioritate majoră a fost desfășurarea procesului educațional în comună în condiții normale și într-un climat favorabil și modernizat, în ambele unități de învățământ. În Borlești, lucrările de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale Borlești sunt finalizate, dar asta după o perioadă în care asupra acestui proiect au fost necesare o mulțime de ajustări, de îmbunătățiri. Activitatea în aceste spații de învățământ va putea fi reluată foarte curând și toată această întârziere a survenit din cauza faptului că, la întocmirea proiectului, sumele necesare pentru dotările sălilor de clasă și a sălii de sport au fost bugetate eronat, iar pentru actualizarea sumelor a fost nevoie de o procedură care este de durată și care a cuprins actualizări de prețuri, căutarea unor oferte cât mai rentabile din punct de vedere calitate-preț și căutarea de parteneri care pot asigura toate condițiile pentru furnizarea acestor produse și servicii.
Toate aceste aspecte au putut fi finalizate abia în ședința ordinară a Consiliului Local din august 2023, când s-a supus spre aprobare și a fost votat devizul general actualizat cu toate sumele necesare. Cel mai important lucru este că s-au găsit soluții din punct de vedere financiar pentru acoperirea tuturor costurilor necesare și, după mai multe deplasări și discuții cu reprezentanții ministerului, am reușit ca acestea să nu fie suportate din buget local.
De curând a fost semnat și contractul de finanțare a proiectului ”Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din comuna Borlești, judeţul Neamț”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care a fost concretizat cu ajutorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI) în numele Ministerului Educației. Valoarea acestui contract de finanțare este de 1.298.304,31 lei, sumă totală eligibilă din PNRR, beneficiare ale acestuia fiind Școala Gimnazială Borlești și Școala Gimnazială ”Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni.
Concret, vom reuși să asigurăm, pentru cele două unități de învățământ, echipamentele și resursele tehnologice digitale, dotarea pentru sălile de clasă și laboratoarele/atelierele școlare (table interactive și suport, sisteme de tip desktop cu monitor, laptop-uri, sisteme de sunet, sisteme multifuncționale, camere pentru videoconferințe, routere) precum și mobilier și diverse materiale didactice.
Un alt obiectiv de o importanță esențială în dezvoltarea comunei noastre este proiectul de asfaltare a drumului comunal 126 Mastacăn – Șovoaia – Balanu. Acest tronson de drum este/era greu practicabil, creând disconfort mare locuitorilor din zonă și tuturor celor care tranzitează comuna Borlești. Concomitent au fost realizate mai multe lucrări de modernizare și asfaltare a unor străzi de interes local, din diferite zone ale comunei, precum și o serie de plombări și pietruiri a unor căi de acces care în condiții meteo precare deveneau impracticabile, majoritatea acestor lucrări fiind realizate cu bani din bugetul local.
Concomitent, fiindcă am vrut de la începutul mandatului să putem asigura condiții de trai decente și civilizate cetățenilor din comunitate, pentru prima dată după evenimentele din decembrie 1989 a fost realizată, în comuna Borlești, o rețea de gaze naturale, care în prezent este în faza de extindere pe o porțiune totală de aproximativ 43 de kilometri, în valoare totală de 10,5 milioane lei.
Știu că pentru borleșteni prioritară a fost, de-a lungul timpului dar și în present, existența apei potabile, o problemă și în multe alte comune nemțene, iar acest deziderat a fost o altă prioritate pentru mine. Inițial, am făcut demersurile necesare pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă existente la nivel local, prin depunerea documentațiilor necesare pentru obținerea de fonduri în acest sens, fonduri care din fericire au fost obținute prin
Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” și acestea nu sunt puține, având o valoare de 23 de milioane de lei.
Din păcate, pentru această extindere este necesară autorizarea rețelei existente, lucru care s-a dovedit a fi imposibil, aceasta fiind concepută și construită de predecesorii mei fără a avea un temei legal și fără a deține toate avizele necesare pentru a funcționa, astfel fiind nevoți să regândim și să refacem întreaga strategie a acestui proiect foarte important pentru comunitatea noastră, pentru a putea beneficia de această finanțare pe viitor. Suntem, astfel, puși din nou într-o situație în care rezolvarea vine în urma unor proceduri de durată, dar ne bucurăm că am găsit înțelegere și sprijin la finanțatori să avem posibilitatea să refacem și să implementăm înființarea unei rețele de alimentare cu apă conforme.
În același timp, am aplicat și pentru programul guvernamental prin Agenția de Mediu prin care se asigură finanțări din fonduri europene pentru înființarea de rețele de apă și canalizare în mediul rural, pentru a putea rezolva problema cu lipsa apei și în zona Borlești de Sus și Mastacăn, parțial pe un tronson.
Vreau să mai remarc finalizarea unei serii de proiecte finanțate de la bugetul local, cum ar fi ”Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Borlești” și care a constat în înlocuirea vechiului sistem cu unul nou, de consum redus, prin montarea în mai multe zone de interes public a 650 lămpi cu led, precum și un proiect ce a avut ca scop modernizarea și reabilitarea stațiilor de autobuz existente pe raza comunei, proiect al cărui lucrări au fost asigurate de Serviciul de Gospodărire Comunală, serviciu nou înființat în cadrul Primăriei, și a cărui sume alocate au fost necesare doar pentru achiziționarea materialelor ce s-au impus.
Tot aici poate fi amintită ”Construirea și amenajarea terenului de sport cu gazon sintetic, din satul Ruseni, dotat cu nocturnă și tribune proprii”. Un alt proiect realizat din bugetul local este reabilitarea și modernizarea terenului de sport de la școala Mastacan, lucrări prin care se dorește ca toți tinerii și copiii din zonă să se poată bucura de un spațiu adecvat și modern unde se pot desfășura activități sportive. În cadrul acestui proiect au fost prevăzute o serie de lucrări de consolidare, de montare a unui teren sintetic și echipamente sportive, montarea unei instalații de nocturnă precum și asigurarea unui perimetru sigur și adecvat.
Cele enumerate mai sus sunt doar o parte din proiectele care fac în prezent sunt în atenția mea, ca primar și prin acest raport vin în fața tuturor cetățenilor comunei Borlești pentru a-i informa atât despre proiectele din prezent și din viitorul apropiat, cât și să-i asigur de toată deschiderea și transparența impuse de demnitatea funcției pe care o dețin. În această perioadă am înțeles că, pe lângă toate proiectele, finanțările și investițiile, foarte importante, este la fel de esențial și dialogul cu oamenii. Periodic, nu doar zilnic la sediul Primăriei, mă întâlnesc cu locuitorii comunei și căutăm să purtăm discuții lucizi și deschis, ca de la om la om, fiecare neajuns, fiecare situație socială sau de altă natură. Toate aceste aspecte creează un întreg de care nu am voie și nu îmi doresc să mă distanțez. Totul ține de simbioza dintre noi, cei din primărie și oamenii locului.
Nimeni din instituțiile locale nu trebuie să fie mai presus de omul simplu, nimeni nu are voie să aplice altă politică decât cea a cetățeanului, în slujba căruia suntem, plătiți din bani publici. Cetățeanul trebuie să rămână elementul principal al întregii activități a administrației publice locale, administrație care dispune de oameni pregătiți în toate domeniile și cu ajutorul cărora imi doresc să asigurăm servicii eficiente.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”
Primarul comunei Borlești, George MUTU
Primar George MUTU – date personale
Născut în anul 1987, la data de 11 octombrie, în comuna Borlești, George Mutu a urmat cursurile claselor I-VIII în cadrul Școlii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu” din satul Ruseni, după care a continuat studiile liceale la Liceul Teoretic din orașul Roznov, pe care le-a absolvit în anul 2007.
În anul 2023 devine absolvent al Academiei de Studii Economice București, licențiat în Management, în prezent masterand în anul II în cadrul aceleiași instituții.
În anul 2007 a început activitatea ca și conducător auto în cadrul unei societăți de prestigiu din județul Neamț, cu activitate în domeniul construcțiilor, dobândind o exeperință apreciabilă.
Din dorința de cunoaștere și pentru a-și dezvolta capacitățile personale, a preferat calificarea și ascensiunea în carieră la locul de muncă, astfel că, în urma activității intense desfășurate, a devenit în scurt timp tehnician în domeniul construcțiilor, perioada de final regăsindu-l în funcția de manager de transport.
În luna septembrie 2020, în urma scrutinului organizat pentru alegerile locale, George Mutu este ales în funcția de primar al comunei Borlești, unde își desfășoară activitatea și în prezent.
Căsătorit cu Alina Maria, alături de care Dumnezeu a orânduit să facă parte din viața lor și doi copii minunați, Ana Maria și Matei, George Mutu este un om pe care îl caracterizează, atît în viața de familie cât și în cea profesională, seriozitatea, devotamentul, implicarea și caută, cu credință în Dumnezeu, ca de fiecare dată să fie mereu aproape atât de familie, dar și de membrii comunității din care face parte.
Raportul aparatului de specialitate al primarului
Aparatul de specialitate al Primarului U.A.T. Comuna Borlești, împreună cu primarul, viceprimarul și secretarul general constituie autoritatea executivă a U.A.T. Comuna Borlești, structura funcțională cu activitate permanentă, care îndeplinește atribuții specifice conferite prin lege, duce la îndeplinire hotărârile Consiliului Local și dispozițiile primarului, solutionând problemele curente ale colectivității locale.
Aducerea la îndeplinire a scopului se realizează cu respectarea urmatoarelor principii:
– realizarea tuturor activităților în interesul exclusiv al cetățeanului;
– respectarea legalității;
– asigurarea promptă și eficientă, liberă de prejudecăți, corupție, abuz de putere și presiuni politice, a tuturor activităților.
Raportul cu privire la activitatea dintre primar și Consiliul Local
În temeiul dispozițiilor art. 136 alin(1) OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, au fost inițiate de primar 114 proiecte de hotărâri, care au fost adoptate de Consiliul Local.
În temeiul prevederilor art. 196 alin(1) lit.b din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, au fost emise de primarul comunei Borlești, George Mutu, 524 dispoziții.
Raportul aparatului de specialitate
Din punct de vedere juridic, atât Primăria – ca autoritate executivă, cât și Consiliul local – ca autoritate deliberativă – au fost angajate în 77 de cauze ce au făcut obiectul diverselor dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești de toate gradele sau la organele de urmărire penală, precum și la organele administrative cu atribuții jurisdicționale.
Astfel, prin dispozitivele sentințelor:
– au fost admise acțiunile reclamanților și, în consecință, s-a dispus modificarea, rectificarea, completarea sau radierea Titlurilor de Proprietate pentru 6 dosare precum și 5 dosare de uzucapiune care au fost transmise către Compartimentul Fond Funciar și Cadastru și către Comisia locală în vederea ducerii lor la îndeplinire;
– au fost respinse ca neîntemeiate, nelegale sau nefondate 8 dosare privind cauze referitoare la litigii pe fond funciar și exercitarea dreptului de proprietate;
– a fost admisă acțiunea într-un dosar penal privind recuperarea unui prejudiciu în cuantum de 263.939 lei;
– 57 de dosare se află încă pe rolul instanțelor judecătorești în diferite etape procesuale, nefinalizate încă, pentru care există posibilitatea exercitării diferitelor căi de atac;
– a fost desfășurată și susținută activitatea tuturor compartimentelor de specialitate, cu precădere prin acordarea de consultanță juridică către cetățeni;
– au fost soluționate 24 de petiții, reclamații și sesizări;
În cadrul Compartimentului Registrul Agricol au avut loc întocmirea, urmărirea și completarea registrului agricol, în format și electronic, întocmirea centralizatoarelor și a situațiile statistice ce derivă din această activitate care reprezintă principala activitate a compartimentului. Astfel, statistic, activitățile derulate în anul 2023, în cadrul Primăriei Borlești pot fi sintetizate astfel:
– eliberări atestate de producător agricol si carnete de comercializare produse agricole – 33
– întocmire documentații în vederea vânzării terenului extravilan Lege nr. 17 /2014 – 35
– înregistrări contracte de arendă teren agricol – 208
– eliberări adeverințe cu conținut divers ca domenii (pentru alocație susținere familială, pentru ajutoare pentru încălzire locuințe, pentru ajutoare sociale, pentru tichete educaționale, pentru deducere impozit salarii, pentru încheieri contracte la companii de gaze, electricitate, telefonie, bănci, pentru rol agricol la ONRC, pentru eliberări documente identitate, pentru vânzări terenuri, pentru înscriere la medici de familie, pentru burse școlare sociale, pentru obținere de subvenții agricole la APIA, instanțele judecătorești, pentru notariate, etc.) – 6242
– participări la diverse expertize agricole
– soluționări petiții legate de fond funciar
– activități în teren legate de terenuri extravilan, măsurători terenuri din islaz
– întocmirea dosarelor și eliberarea Certificatelor de atestare că petentul este recunoscut ca proprietar
– eliberări documente din arhiva Agricolă – 100
– înregistrări documente proprietate in Registrul Agricol – 2010
În cadrul Compartimentului Urbanism și Amenajare a Teritoriului, în anul 2023 au fost eliberate 49 autorizații de construire atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice și 83 certificare de urbanism.
Sintetizat, la nivelul Primăriei Borlești – Serviciul stare civilă, în anul de referință 2023 au fost eliberate către cetățeni 97 certificate de naștere, 93 certificate de căsătorie și 153 certificate de deces.
Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență a desfășurat, pe întreg parcurusul anului 2023, activități specifice la 16 incendii de locuințe de pe raza comunei, la 3 incendii de vegetație, au existat 48 solicitări pentru activități de coșerit la gospodării și 36 alte activități desfășurate de voluntari și angajați PSI.
Asistență socială
1. Venitul minim garantat – La sfârșitul anului 2023 se aflau în plată 77 de persoane. Estimăm o creștere a numărului de beneficiari în anul 2024 ai venitului minim de incluziune, cum se intitulează.
2. Indemnizaţia şi plata asistenţilor personali pentru persoanele cu handicap grav cu asistent personal – În cursul anului 2023 au beneficiat de indemnizație 118 persoane cu handicap grav cu asistent personal, dintre care 59 asistenți personali și 59 indemnizații de drepturi prevăzute de lege în urma încadrării în grad de handicap grav, pe baza certificatelor emise de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, respectiv de Comisia pentru Protecţia Copilului din subordinea Consiliului Judeţean Neamţ.
3. Protecţia copilului -Trimestrial, minorii care se află sub măsură de protecţie specială, respectiv plasament familial/tutelă, unde avem 7 minori, sunt monitorizaţi prin întocmirea unui ”Raport de monitorizare”.
4. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei – În perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024 am avut 385 cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne.
5. Alocaţia pentru susţinerea familiei – La sfârșitul anului 2023 aveam 76 de familii care beneficiau de prevederile Legii 277/2010.
6. Distribuirea laptelui praf pentru nou-născuți – 5 copii au beneficiat de lapte praf în anul 2023. Estimăm că în anul 2024 vor beneficia de lapte praf 6 copii. Costul de lapte praf se suportă din bugetul de stat.
7. Tichete sociale de grădiniță – Având în vedere prevederile Legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din medii defavorizate, se acordă tichete sociale în valoare de 105,10 lei lunar începând cu data de 01.01.2022, sume suportate de bugetul de stat. În anul 2023 au beneficiat 32 de copii și estimăm că în anul 2024 va fi o ușoară creștere.
8. Tichete sociale pe suport electronic pentru alimente și mese calde – La sfârșitul anului 2023 erau 29 de beneficiari. Estimăm că în cursul anului 2024 numărul acestora va crește.
9. Alocații de stat – La sfîrșitul anului 2023 am avut 96 de bebeficiari, dintre care 40 nou-născuți în anul 2023 și 56 beneficiari cu diverse solicitări pentru diferiți ani.
10. Indemnizații creștere copil și stimulent de inserție – La sfîrșitul anului 2023 am avut 52 de beneficiari.
Proiecte finalizate de actuala administrație
* Servicii sociale pentru persoane defavorizate în comuna Borlești, județul Neamț – valoarea proiectului – 862.694,64 LEI
* Înființare cantină socială în sat Mastacăn, comuna Borlești, județul Neamț – valoarea proiectului – 770.826,90 LEI
* Înființare rețea de canalizare în satele Borlești și Ruseni, Comuna Borlești, Județul Neamț – valoarea proiectului – 5.799.947,47 LEI
* Reabilitare obiectiv ”Monumentul eroilor”- valoarea proiectului – 181.628,83 LEI
* Achiziție autospecială pentru pompieri și Avizarea serviciului S.V.S.U. în anul 2023 – valoarea proiectului – 145.000 LEI
* Amenajare grupuri sanitare la Școala Gimnazială ”Ioan Grigore Teodorescu” sat Ruseni, com. Borlești, jud. Neamț – valoarea proiectului – 336.680,83 LEI
* Construire teren de sport cu gazon sintetic și nocturnă la Școala gimnazială ”Ioan Grigore Teodorescu” sat Ruseni, com. Borlești, jud. Neamț – valoarea proiectului – 196.350 LEI
* Construire teren de sport cu gazon sintetic și nocturnă la Școala gimnazială ”Ștefan cel Mare” sat Mastacăn, com. Borlești, jud. Neamț – valoarea proiectului – 299.550 LEI
* Modernizare iluminat public în comuna Borlești – 650 lămpi led – valoarea proiectului – 441.100 LEI
* Îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe străzile Morii și Complexului – valoarea proiectului – 718.503,06 LEI
* Reparații podeț DC 126 km+125 sat Mastacăn, com. Borlești, jud. Neamț – valoarea proiectului – 79.782,28 LEI
* Scena – Zilelele comunei Borlești – valoarea proiectului – 71.514,24 LEI
Proiecte în curs de realizare în 2024
* Reabilitare strada Ștefan cel Mare, str. Luminii și str. Balanu, în comuna Borlești, jud. Neamț – Finanțat prinProgramul ”Anghel Saligny” 2022; Contract semnat în anul 2023 – în lungime de 6 km – valoarea totală a proiectului este de 5.980.763,04 LEI
* Refacere drumuri calamitate în comuna Borlești, jud. Neamț – este cuprinsă o lungime de 4,5 km – valoarea totală a proiectului este 9.060.370,79 LEI
* Îmbrăcăminte bituminosă ușoară pe strada Satul Nou, sat Ruseni, comuna Borlești, jud. Neamț – pe o lungime de 1 km – valoarea totală este de 1.196.962,63 LEI
* Reabilitare, extindere și dotare funcțională a spațiului educațional aparținând școlii gimnaziale din comuna Borlești, județul Neamț – valoare proiect – 8.527.865,29 LEI
* Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din comuna Borlești, jud. Neamț – Școala Gimnazială ”Ioan Grigore Teodorescu” sat Ruseni și Școala gimnazială ”Ștefan cel Mare” sat Mastacăn, com. Borlești, jud. Neamț – în valoare de 1.298.304,31 LEI
* Construire locuințe sociale în comuna Borlești, jud. Neamț – în valoare de 3.215.250,87 LEI
* Înființare centru de colectare prin aport voluntar, în comuna Borlești, jud. Neamț – în valoare de 4.401.593,53 LEI
* Capacități de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu în comuna Borlești, jud. Neamț – în valoare de 2.284543,82 LEI
* Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor structuri inteligente la nivelul comunei Borlești, jud. Neamț – în valoare de 1.902.506,88 LEI
* Construire sediu administrativ Primărie localitatea Borlești, jud. Neamț – în valoare de 3.903.411 LEI
* Înființare rețea de distribuție și branșamente gaze naturale în comuna Borlești cu localitățile aparținătoare – în valoare de 10.546.597,00 LEI
* Îmbrăcăminte ușoară pe străzile din comuna Borlești, jud. Neamț (Aleea Livezii, Aleea Părului, str. Decebal, Aleea Poeniței, Aleea Priporului, Aleea Tineretului, Aleea Codrilor, Str. Crinului tronson 1, str. Crinului tronson 2, Aleea Humei și Aleea Veseliei) – în valoare de 5.615.208,96 LEI
* Modernizare cladire Dispensar – sat Borlești, com. Borlești, județul Neamț – în valoare de 494.327,83 LEI
* Spațiu de joacă pentru copii în satul Puriceni, com. Borlești, jud. Neamț
Proiecte de viitor
* Înființare rețea de alimentare cu apă și extindere rețea de canalizare menajeră, în comuna Borlești, jud. Neamț – valoare proiect 23.000.000 LEI
* Lucrări de întreținere și reparații pentru drumul comunal DC 125 Borlești – Mănăstirea Nechit, com. Borlești, jud. Neamț – valoare proiect 4.560.008,76 LEI
* Creșterea eficienței energetice a Școlii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu” din comuna Borlești, jud. Neamț – valoare proiect 4.628.263,41 LEI
* Sală de sport cu tribună de 180 locuri în localitatea Borleşti, comuna Borlesti, jud. Neamț
* Înființare alimentare cu apă – zona Borlești de Sus și Dealu Mare – Finanțat prin AFM
* Construire Sală de sport la Școala Gimnazială ”Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni, com. Borlești, jud. Neamț
* Construire Sală de sport la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Mastacăn, com. Borlești, jud. Neamț
* Construire teren de sport cu gazon sintetic și nocturnă la Grădinița Balanu.
Cultura la loc de cinste – parteneriat cu oameni de suflet
În luna mai a anului 2023, Primăria Borlești și-a exprimat, în urma analizei preliminare a sectorului cultural, elaborată în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală pentru perioada 2021-2027, preocuparea pentru diversificarea activității culturale, precum și pentru protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural, de pe raza unității administrative teritoriale, exprimându-și totodată intenția de a se asocia în vederea colaborării cu asociația Sustainable Village – North East Region, Moldova pentru a pune în aplicare obiectivele prezente și viitoare stabilite în strategiile locale de dezvoltare și în viitoarele analize de situație – actuală și cele ce se vor elabora la momentul oportun, cu privire la îmbunătățirea ofertei culturale și eficientizarea managementului activității culturale de pe raza comunei.
Prin urmare cele două părți, primăria și asociația, au convenit la încheierea unui protocol de colaborare în vederea colaborării pentru realizarea managementul activității culturale din comuna Borlești, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, precum și a Ordonanței nr. 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale. Prin aceasta, asociație devine autoritate de management cultural în comună pe perioadă nedeterminată, protocolul de colaborare neobligând prin sine însuși la efectuarea de plăți directe de la una dintre părți către cealaltă.
Astfel, în baza colaborării cu asociația Sustainable Village North-East Region, Moldova (Satul Sustenabil), infrastructura locală culturală a comunei a găzduit o serie de evenimente, crescând totodată și numărul de persoane antrenate în participarea la activități culturale locale.
Odată cu punerea în aplicare a protocolului de colaborare, asociația s-a ocupat îndeaproape de administrarea instituției culturale Cămin Cultural Nechit, găzduind în cadrul acestuia Ziua Universală a Iei, trei ateliere comunitare culturale, efectuarea primei expoziții de fotografie pe sticlă de tip ambrotipie, ședințe de fotografie cu comunitatea din Borlești pentru revitalizarea patrimoniului cultural imaterial, dar mai ales facilitarea întâlnirilor săptămânale a comunității de revitalizare „Șezătoare Borlești”.
Totodată, administrarea instituției culturale a inclus îmbunătățirea în întreținerea condițiilor de trai și lucru din interior și din exterior de către asociație, în parteneriat cu primăria prin: întreținerea permanentă a rețelei de apă și a rețelei termice, întreținerea spațiului exterior în ceea ce privește punerea la dispoziție către populație de compostoare destinate depozitării și colectării deșeurilor menajere, întreținerea prin colectarea deșeurilor și toaletări ocazionale a albiei pârâului din proximitate și a curții ce înconjoară instituția culturală. Spațiul interior a fost întreținut prin menținerea ordinii și desfășurarea în bune condiții a activităților și suplimentarea mobilierului existent, de către asociație, precum și montarea la mansardă de prize și corpuri de iluminat.
Totodată, asociația s-a preocupat de derularea și dezvoltarea de activități culturale și în incinta Căminului Cultural Borlești prin organizarea aici a evenimentului de lansare a albumului de cămăși și izvoade cusute de generațiile de ieri și de astăzi, ce cuprind „Altița ulițelor din Borlești”, intitulat „Cufărul Borleștiului”, expoziția de fotografie pe sticlă „Ambrotipie în Șezătoare” și organizarea Târgului de Crăciun în cadrul evenimentului „Crăciunul pentru Toți 4”.
Campaniile de conștientizare și promovare a activităților mai sus menționate s-au efectuat atât în format fizic, cât și online. În format fizic au fost distribuite:
– la porțile locuitorilor 2500 de flyere de promovare a proiectului cultural „Altița ulițelor din Borlești”, activitate susținută de echipa de lucru a proiectului, voluntarii asociației și personalul primăriei;
– 50 de afișe A3 la aviziere, stații și ușile instituțiilor culturale din comună care să promoveze activitățile proiectului cultural „Altița ulițelor din Borlești”, activitate susținută de echipa de lucru a proiectului, voluntarii asociației și personalul primăriei
– 50 de afișe A3 la aviziere, stații, ușile instituțiilor culturale și a unor magazine din comună, care să promoveze evenimentul „Ziua Universală a Iei 2023, din luna iunie și „Crăciunul pentru Toți 4 ”, din luna decembrie.
În online campaniile de conștientizare au fost susținute pe paginile de social media a asociației, însumând peste 15 000 de vizionări unice.
În total, prin activitățile desfășurare de autoritatea de management cultural, reprezentată de Asociația Sustainable Village North-East Region, Moldova, s-au derulat 5 activități: „Ziua Universală a Iei”, trei ateliere culturale și comunitare, eveniment de lansare a albumului și a expoziției de fotografie pe sticlă, Târgul de Crăciun din cadrul evenimentului „Crăciunul pentru Toți 4”, două ședințe foto – digital și pe sticlă cu membre ale Șezătorii Borlești, pe o perioadă ce însumează peste 18 zile și care au antrenat peste 500 de persoane unice sau care se repetă, din și din afara comunității și au dus la conștientizarea unui număr de peste 2500 de persoane din și din afara comunei (prin modalități fizice de comunicare) și a peste 15 000 de persoane în mediul online, de asemenea din și din afara comunei.
Ca și concluzii generale se poate spune că accesul populației din comuna Borlești, prin parteneriatul cu Asociația Sustainable Village North-East Region, Moldova (Satul Sustenabil) – în noua calitate de autoritate de management cultural, a crescut în anul 2023.
De asemenea, accesul populației la infrastructura culturală din comună, a crescut. În cazul Căminului Cultural Nechit în proporție de 100%.
Ca acțiune pentru perioada de dezvoltare, se urmărește creșterea în continuare a accesului la cultură, facilitarea colaborării între instituțiile școlare, culturale și asociații, cât și antrenarea cât mai activă a populației în derularea de activități, chiar și prin susținerea de initiative proprii din partea acesteia, initiative puternic încurajate de autoritatea publică locală și asociație.
Borlești, o comună binecuvântată de Dumnezeu
Ca un bun creștin, pe toată perioada mandatului, George Mutu a susținut și a răspuns de fiecare dată cerințelor adresate de reprezentanții lăcașurilor de cult din comună și a participat și la evenimentele religioase și sărbătorile din timpul fiecărui an. Un exemplu în acest sens ar fi Hramul Mănăstitii Nechit.
În data 6 August 2023, zi în care este prăznuită de Biserica Ortodoxă o mare Sărbătoare Creștină, Schimbarea la Față, a participat la momente cu o mare încărcătură emoțională și evlavie la Hramul Mânăstirii Nechit, păstorită de Părintele Stareț, arhimandrit Zenovie Grigore, alături de sute de credincioși și pelerini veniți din toate colțurile țării.
”În aceste zile, cum este și aceasta, este binevenit să aducem mulțumire și recunoștință bunului Dumnezeu pentru toate momentele de bucurie și împlinire din viața de zi cu zi, să ne rugăm pentru toți cei dragi și să avem speranța și încrederea că prin rugăciune și credință putem avea parte în viitor de reușite și liniște sufletească.
Țin să aduc sincere mulțumiri, atât părintelui stareț cât și întregii obști monahale din acest lăcaș Sfânt, pentru întreaga activitate duhovnicească și pentru așezarea comunității noastre la loc de cinste din punct de vedere spiritual, astfel Mănăstirea Nechit fiind una din cele mai apreciate și vizitate din Moldova. În același timp transmit tuturor reprezentanților parohiilor din comunitatea noastră gândul meu de apreciere și recunoștință pentru toată activitatea și îi asigur mereu de tot sprijinul”, a declarat primarul George Mutu.
În ziua de 1 Decembrie la Căminul Cultural din Borlești s-a omagiat, în fiecare an, Ziua Națională, într-un cadru festiv, alături de cei dragi și de tinerii talentați, loc unde au fost organizate și o parte a manifestărilor dedicate zilelor de Crăciun și tradițiilor de Anul Nou, iar primăvara a fost organizat un târg de mărțișor.
Nu sunt trecuți neobservați și nerăsplătiți în cadru festiv, în fiecare an, toți cei care împlinesc venerabila vârstă de 100 de ani, cuplurile care sărbătoresc 50 de ani de la căsătorie, copiii cu merite deosebite care obțin rezultate remarcabile la învățătură și în cadrul competițiilor sportive.
George Mutu: ”Sunt un om care țin la tradiții și la păstrarea obiceiurilor locului, îmi place să susțin tot felul de activități culturale care aduc un aport de valoare întregii comunități și care o fac să fie aparte și să păstreze identitatea oamenilor și a acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu”.
Sprijinul acordat tinerilor din comunitate precum și motivarea acestora este un lucru firesc, chiar o obligație morală, pentru fiecare administrație locală și când aceștia dau dovadă de un spirit civic deosebit, de multă ingeniozitate, de o organizare exemplară, de viziune, de bun simț și creativitate realizarea unor parteneriate nu poate fi trecută cu vederea. Acest gen de colaboare s-a avut în vedere, în mai multe rânduri, cu Asociația NOI – Dezvoltare, Progres, Comunitate – o asociație dedicată comunității borleștene, care în fiecare an au pus bazele unor proiecte de excepție cum ar fi ”Crăciunul pentru Toți” – și ”Retro Disco Nights”, proiecte care de fiecare dată s-au dovedit a avea un real succes și au devenit foarte îndrăgite, devenind o tradiție și facând parte în fiecare an din calendarul cultural- artistic al comunei.
”Relația dintre primarul George Mutu și Școala Ruseni a fost și este o relație bazată pe principii sănătoase, de respect reciproc, de sprijin și interes față de întreaga comunitate școlară a Satului Ruseni. Nu s-a întâmplat vreodată să cerem sprijin și să nu fim ajutați. Un om dedicat școlii, elevilor și întregii comunități” – director prof. Cristinel Veniamin Constantin, Școala Gimnazială Ruseni.
”Parteneriatul dintre Școala Gimnazială Borlești si Primăria Borlești se sprijină pe identificarea intereselor comune și pe acordarea de sprijin reciproc. Colaborarea bună dintre școala noastră și instituția primăriei reprezentată de domnul primar George Mutu are o influență importantă asupra calității serviciilor educaționale oferite de către unitatea noastră de învățământ. Domnul primar este preocupat de nevoile comunității școlare, participă la activitățile educative din cadrul proiectelor educaționale derulate de școală, în calitate de partener: ”Festivalul Toamnei”-proiect educațional județean, ”De la suflet la suflet”-proiect educațional local de voluntariat, ”Târgul de mărțișoare”-proiect educațional local. Se implică activ în modernizarea și dotarea unițăților școlare. Stimulează performanța prin acordare de premii și distincții elevilor merituoși ai școlii noastre care au obținut premii la olimpiade și concursuri școlare” – director prof. Flavius Pătrunjel, Școala Gimnazială Borlești.
George MUTU, primar al comunei Borlești