*interviu cu prof. Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul  Școalii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni-Borlești

Ani de-a rândul, între fostul primar al comunei Borlești Vasile Puică și conducearea Școlii Gimnaziale ”I. Gr. Teodorescu” Ruseni, condusă de prof. Cristinel Veniamin Constantin, a existat o dispută ce a ținut trează atenția publicului local, parte dintre animozități ajungând și în presă. Ce-o fi avut fostul primar cu profesorul Cristinel Veniamin Constantin este o chestiune care nu a fost clarificată încă. Numai că atitudinea ex-primarului este și acum, după șase-șapte ani, o problemă care poate naște numeroase înreebări, pentru că perdantă a fost și este comunitatea școlară din acest sat și nu împricinații.

– Cu ce a ajutat primăria, în ultimii ani, Școala Ruseni?

– În luna octombrie 2020, când dl. primar George Mutu a fost investit ca primar, a apărut o nouă eră, benefică instituției școlare din satul Ruseni. Înainte de 2020, totul a fost ostil.
Probleme cea mai grea era că școala noastră era, la un moment dat, singura unitate din zonă care nu avea toaletă în interior. Numai că,  la 1 iunie 2020, prin HG, am primit de la Ministerul Educației suma de 186.000 lei, pentru realizarea toaletelor la interior, în Școala Ruseni. La acea vreme, primar era Vasile Puică. Finanțarea guvernamentală ne-a fost alocată datorită insistențelor d-lui deputat Laurențiu Dan Leoreanu și spun asta de fiecare dată, fiindcă dacă nu era dumnealui să ne sprijine, investiția n-ar fi fost posibilă la acea vreme.

În proiectul de realizare a toaletelor de interior, Primăria Borlești mai mult ne-a încurcat, pentru că la o săptămână de la aprobarea finanțării am mers la Inspectoratul Școlar Județean, la dl. inspector general Mihai Obreja, și am luat personal documentul, pe care tot personal l-am predat la Primaria Borlesti, pentru a începe demersurile de achiziționare a executantului lucrărilor. Dar dl. ex-primar nu a binevoit să demareze proiectul, nu știu ce avea cu Școala Ruseni sau cu mine personal și a zis că este mai bine ca în campania electorală să nu fie toalete la Școala Ruseni!

– În anul 2020, alegerile locale s-au desfășurat pe 27 septembrie, cum a evoluat situația?

– Lucrările au demarat, totuși, în luna octombrie și s-au derulat într-un ritm infernal, pentru a putea fi gata în luna decembrie, altfel pierdeam finanțarea! A fost o luptă contra-cronometru și pentru asta actualul primar, George Mutu și cu mine personal ne-am unit forțele și fiecare a făcut demersurile necesare pentru încadrarea în grafic. Primăria a reușit să deconteze lucrările în timp util. Mai mult, apreciez faptul că Primăria Borlești a finanțat diferența până la suma de 300.000 lei, bani necesari cheltuielilor neeligibile din acest proiect pentru lucrări conexe, precum fosa septică, racorduri și alte lucrări.

Referitor la proiectul inițial, pentru mine a fost un semn de întrebare propunerea privind realizarea toaletelor doar la parter, în valoare de vreo 400.000 lei. Mi-a fost neclar ce prevedea proiectul și pentru că eu nu am avut acces la proiectele derulate de primărie la școală, prin persoana fostului primar Vasile Puică. Și nu doar la școală: la Grădinița cu program prelungit nu am fost primit în curte până în luna septembrie 2020, cu doar două zile înainte de a se da în folosință. Adică, eu, în calitate de director, de reprezentant al beneficiarului, nu aveam voie să intru acolo! Și așa au fost deficiențele ce s-au constatat ulterior și mă refer doar la faptul că s-a făcut grădinița cu 4 grupe, dar au fost achiziționate doar 21 de pătuțuri!

– De această clădire se mai leagă o altă problemă, cea privind demolarea, spun unii, ilegală a fostei școli primare?…

– Așa este. Fiind consilier local și președintele Comisiei de învățământ, am ridicat de nenumărate ori problema acelei grădinițe, pentru că s-au făcut demersuri la Inspectoratul Școlar Neamț, la Ministerul Educației, la Ministerul Dezvoltării, fiindcă acea grădiniță nu avea aviz de demolare. Și nu are aviz de demolare nici până în ziua de astăzi! De ce Ministerul Educației nu aprobă demolarea grădiniței? Pentru că nu era aviz de demolare! Și atunci există riscul ca Primăria Borlești să fie bună de plată pentru vreo 500.000 euro, contravaloarea grădiniței. Totul se răsfrânge asupra noastră, a locuitorilor din comuna Borlești.

– După ce a fost dată în folosință grădinița, s-a mai intervenit pe parte de lucrări, au fost probleme?

– În primul rând, am schimbat saltelele întrucât nu corespundeau. Am achiziționat în fiecare an, cu sume asigurate de primăria condusă de această dată de George Mutu, din finanțarea complementară, paturi necesare înființării unei noi grupe. Mai avem de achiziționat anul acesta 8 pătuțuri, ca să avem complet dotate și utilate grupele de program prelungit.

– Revenind la grupurile sanitare, a fost finalizată investiția?

– Lucrările s-au finalizat în luna aprilie 2021 și am reușit, astfel, să asigurăm condiții civilizate elevilor. Era și timpul, fiindcă eram singura școală din zonă care mai avea wc-uri în curte.

– Cu grădinița de la Balanu cum rămâne, care este situația?

– Am ridicat problema și în Consiliul local, am discutat personal cu dl. primar George Mutu. Reamintesc că în anul 2020 părinții au refuzat să mai intre cu copiii acolo, după reabilitare! Era igrasie, erau pereți fisurați, tavan fisurat. Ne-am chinuit doi ani. Inițial aveam grupe aici, la Școala Ruseni, în sala de sport și încă o sală alăturată, iar la Balanu funcționam cu o singură grupă. De ce? De ce ni s-a cerut să facem focul și să aerisim sălile, la -15 grade Celsius? Ca să se usuce pereții după lucrări făcute pe repede-înainte? Este logic că dacă acele lucrări ar fi fost făcute cum trebuie, n-ar fi apărut igrasia și crăpăturile în pereți. Am făcut reabilitare la Școala Ruseni, clasă cu clasă, am recondiționat parchetul vechi în 8 din 9 săli de clasă, unde am păstrat parchetul din 1962, dar am turnat placa de beton astăzi și abia peste o lună am pus parchetul la loc! Nu în trei zile.

Refuzul părinților de a-și lăsa copiii la Grădinița Balanu a fost îndreptățit, fiindcă nu erau condiții propice.  

– De unde atâta ostilitate față de Scoala Ruseni, din partea lui Vasile Puică, fost primar? 

– Nu știu. Dacă a avut treabă cu mine este una, dar cu preșcolarii și elevii din satul Ruseni ce-a avut? Nu vreau să spun mai multe, dar aceasta este situația, acestea au fost evenimentele care s-au petrecut îniante de a ajunge primar George Mutu. Din contra, după venirea sa, la școlile noastre s-au realizat foarte multe lucruri.    

– Noul teren de sport?

– Terenul de sport a fost inaugurat în anul 2022, în acea vară s-a desfășurat și competiția dedicată Zilei Comunei Borlești.

Vreau să subliniez, și nu sunt doar vorbe, faptul că dl. primar George Mutu este singurul, după 1990, care a pus accent pe școli și tineret. A mai fost dl. primar Vasile Iliuță care a turnat un covor asfaltic peste betonul care forma terenul de sport. Dar dl. primar George Mutu s-a implicat în mod real și consistent. Iată, terenul de sport de la Mastacăn, care e o bijuterie, dar și celelalte investiții făcute în școlile din comuna Borlești.

Școala Ruseni este complet renovată acum. Am scăpat și de lambriul de pe hol și din sălile de clasă, așa cum ne-a recomandat ISU Neamț. An de an am primit finanțare de la primărie și am rezolvat chestiunea, cu excepția corpului principal și sala de festivități, pe care le vom face în vară. Dacă mă gândesc câți bani am investit în reabilitarea Școlii Ruseni, în acești ani, cred că vorbim de vreo 200.000 lei.

Avem și proiect prin PNRR, domnul primar Mutu  a accesat finanțarea pentru dotarea școlii cu mobilier nou, cu echipamente IT într-un laborator de informatică de ultimă generație. Vom avea tablă interactivă în fiecare sală de clasă, sistem audio, cameră de video-conferință, imprimantă, laptop, toate de ultimă generație.

Ce vreau să mai remarc este faptul că dl. primar George Mutu a adus, în primul rând, liniște în comunitatea școlară de la Ruseni și în toată comuna Borlești. O comunitate ca să se dezvolte, are nevoie și de liniște, de înțelegere, nu de scandaluri. Sper ca și după 9 iunie liniștea să persiste în comunitatea borleșteană.

Cristina LUPAȘCU

You May Also Like

Școala Gimnazială Borlești – campioana ruralului nemțean

* interviu cu directorul Ionel Pătrunjel – Cum caracterizați rezultatele de la…

Proiecte și investiții în comuna Hangu

*interviu cu Ion Pîntea, viceprimar – Care sunt cele mai noi investiții…

Daniel Chirilă avertizează că vor fi controale! Cine sunt vizați – VIDEO

Nemțenii care prestează diverse munci în gospodării (grădinărit, spălat, călcat, etc) și…

Cânt și voie bună la cea de a XVII-a ediție a Zilei Comunei Piatra Șoimului (VIDEO)

Localnicii și oaspeții acestora s-au adunat duminică, 18 august 2024, să petreacă…