*interviu cu Bogdan BUHUȘANU, primar al comunei Podoleni, în mandatul 2024-2028
– Domnule Buhușanu, ce motivație ați avut pentru a candida la onoarea de a fi primarul comunei natale? Ați fost consilier județean PNL, sigur ați mai fi câștigat încă un mandat, erați directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț, vă puteați declara mulțumit de realizările personale.
– Eu sunt născut aici, la Podoleni, am făcut școala generală aici, în clădirea de vizavi de primărie, unde am avut privilegiul să prind acea generație de profesori de elită – profesorii Timofte, Roibu, Oancea, Rîpaș – care au scos generații valoroase de absolvenți. Am urmat Liceul CFR, eu venind dintr-o familie de cfr-iști, am terminat calificarea electromecanic de locomotive, iar ulterior am absolvit Facultatea de Economie, mi-a plăcut contabilitatea și am fost contabil până acum. M-a motivat să candidez pentru funcția de primar faptul că în ultimii ani, comuna noastră, sub conducerea fostului primar, nu prea s-a dezvoltat, comparativ cu celelalte comune din jur. Locuind aici, având familia aici, am considerat că trebuie să mă implic mai profund, deși eu sunt implicat în activitatea comunității din anul 2007. Am fost consilier local timp de două mandate, am fost consilier județean și am sprijinit comuna noastră în tot ce a ținut de mine, inclusiv ca și contabil, oamenii dacă au apelat la mine m-am străduit să-i ajut, dacă am putut sau măcar i-am îndrumat.
– Ce ați găsit aici, după ce ați depus jurământul ca primar?
– În comuna Podoleni, la nivel de administrație, m-am așteptat și chiar am găsit lucruri nelalocul lor, pe care ușor, ușor le îndreptăm. Nu pot spune că sunt grave, dar din punct de vedere moral cred că se putea face mai mult. Însă, împreună cu aparatul de specialitate, acum că angajații s-au detensionat și vin cu drag la serviciu, facem o echipă de oameni profesioniști, care vor să-și pună abilitățile în sprijinul dezvoltării acestei comune.
– Sunt multe urgențe în comuna Podoleni?
– Apă și canalizare! Comuna Podoleni nu are apă și nici canalizare. A fost prinsă în programul POIM al companiei APA SERV SA care, după cum știm cu toții, s-a irosit. Acum, ca să facem proiect, nu există finanțare…
Este maxim imperios să ne orientăm spre investiția de extindere a alimentării cu gaz metan, spre bucuria noastră încă se construiesc locuințe, tinerii care muncesc în străinătate încă își fac case aici, în comună, așa încât noi trebuie să le aducem gazul la poartă.
Este necesară o sală de sport, elevii fac orele de educație fizică în clase, pe timpul sezonului rece. Și în satul Negritești este necesar un teren de sport. Această așezare, oarecum izolată, la vreo 6 km de Podoleni, a cam fost uitată în ultima perioadă de fosta administrație. Școala din acest sat nu mai este funcțională, dar măcar o bază sportivă să facem pentru copiii care vor să practice diverse sporturi.
Este de treabă în comuna Podoleni, dar avem nevoie și de sprijin din partea autorităților centrale și a celor de la județ. Doar dorința noastră nu este suficientă!
– De exemplu, cât a primit comuna Podoleni la recenta rectificare?
– Un milion de lei. Nu avem investiții, dar sunt plăți restante, noi avem nevoie de mult mai mulți bani, pentru că în perioada iunie – octombrie 2024 comuna nu a fost guvernată, nu s-a făcut absolut nimic. Așa încât avem datorii la gunoi, la utilități… Banii primiți la rectificare nu sunt mulți, dar ne descurcăm în această perioadă, de sfârșit de an, să putem asigura și salariile.
– Cum va arăta comuna Podoleni peste patru ani?
– Comuna noastră ar trebui măcar să fie în șantier! După cum știți, neavând nimic acum, nici un proiect, pe care să-l continuăm, noi trebuie să o pornim acum de la 0, iar pentru ca o investiție să poată fi implementată, durează 2-3 ani. Există, în acest moment, o singură cerere de finanțare pe programul Anghel Saligny, pentru 8 km de asfalt. Atât! Fără cadastru, fără avize! Mai este o cerere de finanțare de la CNI pentru o sală de sport, dar… stă pe o listă de așteptare de ani de zile. Nimeni nu s-a preocupat de urgentarea cererii.
Eu asta îmi doresc, să înceapă lucrările, iar în următorul mandat să le terminăm și să arate și comuna noastră ca una din Bucovina sau din Ardeal ori chiar de la noi, cum e Cordun. Chiar am fost în campania electorală la colegul meu, Adrian Ciobanu și m-am inspirat din felul cum arată comuna Cordun. La fel, comuna Tămășeni. Asta demonstrează că atunci când este implicare, se pot face lucruri frumoase. Sunt conștient că e necesar să ne asumăm și riscuri, chiar dacă eu sunt contabil și chibzuit la calcule, înțeleg faptul că o să fie nevoie să căutăm orice sursă de finanțare, europeană sau guvernamentală, poate un împrumut bancar în primă fază, pentru că marile surse de finanțare s-au cam dus… Și ca să obținem finanțare, trebuie să scriem proiectele foarte bine. Vreau să facem tot ce ne stă în putere să îmbunătățim condițiile de trai ale locuitorilor acestei comune. Aceasta a și fost motivația mea principală de a candida la funcția de primar.
– După părerea dvs., cam câtă încredere a venit dinspre comunitate pe umerii dvs.?
– După scorul de la alegeri, peste 61%. Dar sunt sigur că o parte dintre oameni, acum, văzând activitatea noastră dintr-un timp foarte scurt, sunt alături de noi. Și să știți că n-am mutat munții din loc, în două săptămâni. Dar am făcut lucruri mici, multe și care pentru comunitate contează: am eliminat toată vegetația care obtura viziblitatea, am curățat șanțurile, albia pârâului Verdele care era ca o mini-pădure, podurile de acces, am igienizat și în satul Negritești. Practic, am desfășurat activitățile de sezon care s-au putut face fără să plătim din bugetul local.
De asemenea, am vorbit cu firma constructoare care realizează modernizarea corpului B al școlii, clădirea de lângă primărie, într-un proiect de 3 milioane lei, prin Agenția Fondului de Mediu, în care de prin august și până acum nu s-a mai avansat. Dărâmaseră niște sobe și cam atât, că nu prea au avut cu cine discuta din primărie. Am avut o întâlnire cu reprezentantul constructorului, am stabilit termenele de execuție și, după cum vedeți, se lucrează cu spor. Au decopertat la interior și la exterior, acum sunt la acoperiș, deci este un ritm normal.
Am pregătit utilajele de deszăpezire, fiindcă le-am găsit în stare deplorabilă: fără baterii, fără frâne, etc. Le-am pus la punct, am stabilit programul de intervenție la deszăpezire și suntem pregătiți pentru când va fi cazul.
Nu în ultimul rând, am stabilit un circuit la documentelor în primărie, în așa fel încât oamenii să știe fiecare ce atribuții și ce răspundere are. Am organizat un pic activitatea, pentru ca angajații, pe de o parte și cetățenii, de cealaltă parte, să simtă că este cineva la conducerea primăriei și că se pot bucura de rezultate. Experiența funcției de conducere de la Cadastru m-a ajutat acum, la început de activitate ca primar, observ că angajații primăriei deja sunt alături de mine, fiindcă eu nu sunt șef, ci un colaborator și un coleg al lor.
Cristina LUPAȘCU