- Satul Pâncești, astăzi reședință de comună, este atestat documentar încă de la 1399, find unul dintre cele mai vechi de pe malul stâng al Siretului. Cu toate acestea, arheologii au descoperit urme și mai adânci în timp, însă denumirea de Pâncești vine de la Panco, unul dintre urmașii vestitului Țiban, proprietar de moșii, care se întindeau de la Prut până dincolo de Siret.

În anul 2024, comuna Pâncești de astăzi, reînființată în anul 2004, a împlinit două decenii de la redobândirea statutului de comună. Cu acest prilej, la început de septembrie, administrația locală, în frunte cu primarul Constantin Augustin Holmanu, a organizat a X-a ediție a Zilei comunei. Ar fi trebuit să fie XII ediții, după cum ne-a declarat edilul local, dacă n-ar fi fost pandemia.


La festivitate au fost înmânate diplome la patru cupluri care au împlinit 50 de ani de conviețuire. Cu acest prilej a fost organizat și un spectacol de zile mari, comuna fiind vizitată și de un număr important de oaspeți din cele mai importante grupări politice și administrative ale județului Neamț.

Iată ce a declarat primarul Constantin Augustin Holmanu: ”În acest an, la această ediție, am avut două motive de sărbătoare. Așa a hărăzit Dumnezeu, să fie a X-a ediție a Zilei comunei și două decenii de la reînființarea comunei. Dacă eu am 12 ani ca primar, ar fi trebuit să fie XII ediții, dar cei doi ani de pandemie ne-au împiedicat să mai organizăm manifestări. De aceea, s-a considerat a fi o ediție specială, în sensul în care toate lucrurile au decurs cum ne-am dorit, cu o vreme foarte frumoasă și totul a fost la superlative! Am avut invitați din domeniul politic, colegi primari din zona noastră, alături de mulți localnici. De asemenea, am sărbătorit patru cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie: Enache Adrian și Butnaru Elena – domnul fiind medicul veterinar al comunei zeci de ani, dar nu au putut participa, așa că le-am trimis acasă distincțiile pregătite; Sârcu Vasile cu Vasiliu Alexandrina, Năpârlică Ștefan cu Popa Elena și Holmanu Toader cu Cojocaru Lensica – suntem rude îndepărate, dumnealor fiind pe o altă spiță genetică, dar ne tragem din strămoși comuni. Recunosc, comuna Pâncești fiind mai mică, cu un potențial economic redus, nu dispunem de foarte mulți bani, ca să ne permitem anumite luxuri. Dar, pentru mine, anumiți artiști de renume nu-și onorează cartea de vizită. Am apelat la artiști tineri, care au oferit un spectacol deosebit, apreciat de toată lumea. Mă refer la Laurențiu Marian – interpret și profesor de canto la Centrul de Cultură și Artă ”Carmen Saeculare” Neamț, apoi Gabriel Treteag – Cornul Luncii (Suceava), un bucovinean sadea. A mai fost un ansamblu de la Casa de Cultură Roman – ”Plai Moldovenesc”, de cântec și jocuri populare – care a întreținut atmosfera și prin costume, și prin cântec și dans. Au mai urcat pe scenă doamna Vasilica Tătaru din județul Bacău, dar vedeta spectacolului a fost doamna Viorica Macovei. Pentru cei tineri, meționez prezența interpreților Lyz și Sonny Flame. Mulțumesc celor care au ajutat la organizarea acestei sărbători a comunității noastre și tuturor celor prezenți. La sfârșitul spectacolului am oferit participanților un superb foc de artificii”.




În privința noilor investiții la nivel local, același primar a adăugat:

”În acești ani am realizat mari obiective de investiții, de care se bucură toată lumea. În primul rând, am reabilitat și dotat cele două corpuri de școală din Pâncești. Am construit o grădiniță nouă, a fost ridicat un dispensar uman modern, am asfaltat aproape toată comuna. Avem canalizare, bază sportivă în centrul comunei și multe altele. Sper ca în viitor să construim și o sală de sport, în care să se organizeze diferite acțiuni, inclusiv de ordin cultural. Mai dorim să înființăm și un centru social în curtea noii primării, pe care o vom da în folosință în această toamnă. Sunt investiții de care se bucură toată suflarea comunei, inclusiv vecinii din comunele de hotar cu județul Iași, mai ales cei din comuna Dagâța”.
Iată că la marea sărbătoare a comunei, primarul, salariații primăriei și consilierii locali au cu ce ieși în fața comunității locale.
Pavel DAMIAN